Bruxelles-ul nu aproba extinderea aeroportului Heathrow

Uniunea Europeana nu este de acord cu intentia guvernului britanic de a extinde aeroportul de la Heathrow, motivand depasirea nivelului de noxe admis, se arata intr-un articol din „The Guardian”.
aeroportul heathrow
In replica, Londra sustine ca estimarile rapoartelor tehnice confirma respectarea angajamentelor luate de Marea Britanie in ceea ce priveste nivelul emisiilor de nitrogen stabilite de Bruxelles.

Guvernul britanic intentioneaza ca pana in 2010, pe aeroportul Heathrow sa fie introdus sistemul „mixed mode”, care permite operarea in mod continuu de aterizari si decolari pe cele doua piste. Iar pana in 2020, aeroportul Heathrow sa fie dotat cu o a treia pista.

Astfel, prin adoptarea sistemului „mixed mode” numarul zborurilor anuale de pe aeroportul londonez ar creste de la 480.000 la 540.000, iar dupa introducerea in functiune a celei de a treia piste, va ajunge la 702.000 pe an.

Contraargumente

Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, vrea sa contacteze guvernul britanic in legatura cu extinderea aeroportului Heathrow. Argumentul este ca prin construirea celei de a treia piste se vor depasi „intr-o masura semnificativa” normele in materie de poluare si ca tintele stabilite de UE in privinta emisiilor de nitrogen nu mai pot fi atinse, pana in 2015, daca se va introduce sistemul „mixed mode”.

Expertii de la Bruxelles sunt ingrijorati de faptul ca valorile limita ale cantitatilor de nitrogen emise in apropierea aeroportului Heathrow vor fi depasite semnificativ in 2010, anul in care respectarea acestor valori va deveni obligatorie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *