Bruxelles-ul vrea sa elimine substantele care afecteaza stratul de ozon

Comisia Europeana a propus, la sfarsitul saptamanii trecute, noi dispozitii pentru eliminarea, in Uniunea Europena, a substantelor periculoase care afecteaza stratul de ozon.
stavros dimas
„Acest tip de substante a fost eliminat aproape in totalitate in UE fara mari dificultati pentru producatori si consumatori”, a subliniat intr-un comunicat Stavros Dimas, comisarul european pentru mediu. „Trebuie sa ramanem vigilenti, pentru ca aceste substante sunt in continuare prezente in cantitati deloc neglijabile in numeroase produse, precum frigiderele si materialele de izolatie utilizate in constructii”, a avertizat comisarul.

Freonul din frigidere, inca folosit in UE

Executivul european propune tarilor membre UE sa revizuiasca reglementarile in vigoare in acest sens pentru a le face mai aspre. Unul dintre obiective este reducerea, apoi suprimarea definitiva a bromurii de metil, un insecticid utilizat pentru impiedicarea proliferarii parazitilor si maladiilor prin intermediul comertului international.

O alta actiune vizeaza reducerea substantelor pe care le contin echipamentele de refrigerare si materialele de izolatie. Masurile, nespecificate inca, „ar permite diminuarea a 100 de milioane de tone de emisii de CO2, in fiecare an”, a mai spus Stavros Dimas.

Stratul de ozon protejeaza organismele vii de razele ultraviolete daunatoare ale Soarelui. Actiunile intreprinse incepand din anii `80 vizeaza reconstituirea stratului. Acesta ar trebui sa ajunga intre 2050 si 2075 la nivelul la care se afla inainte de 1980.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *