Bucurestiul, pe ultimul loc la calitatea vietii

Se poate vedea cu ochiul liber ca nu avem o capitala demna de a fi printre primele in topul oraselor lumii in functie de calitatea vietii, insa un ultim studiu ne plaseaza chiar pe ultimul loc in Uniunea Europeana.

Potrivit unui raport al Economist Intelligence Unit, Bucurestiul ocupa pozitia 85 din 140 de orase din lume in functie de calitatea vietii, la egalitate cu orasul chinez Dalian. Capitala Romaniei se plaseaza pe ultimul loc intre cele 28 de nominalizari din UE, cu un scor de 71,8 puncte dintr-un maxim de 100, potrivit unui studiu realizat de EIU.

Din Europa de Est, doar Budapesta (locul 55 cu 88,2 puncte) si Praga (pozitia 60 cu rating 84) au intrat in prima categorie, care presupune foarte putine probleme in privinta confortului, urmate de Bratislava (locul 65 cu 79,8 puncte), Varsovia (70 cu 78,2) si Sofia (79 cu 74), potrivit studiului Economist Intelligence Unit (EIU). Analistii EIU acorda un rating privind calitatea vietii intr-un oras in functie de 30 de factori, impartiti in cinci categorii, respectiv stabilitate, servicii medicale, cultura si mediu, educatie si infrastructura. Potrivit studiului EIU, majoritatea oraselor europene analizate ocupa locuri din prima categorie a topului, care presupune foarte putine probleme privind calitatea vietii. Prima pozitie a clasamentului a fost ocupata de orasul canadian Vancouver (98 de puncte), urmat de Viena (Austria – 97,9), Melbourne (Australia – 97,5), Toronto (Canada – 97,2), Perth (Australia – 96,6), Calgary (Canada – 96,6), Helsinki (Finlanda – 96,2), Geneva (Elvetia – 96,1), Sydney (Australia – 96,1) si Zurich (Elvetia – 96,1). Orasele care intrunesc cele mai mari punctaje sunt de obicei de marime medie, in tari dezvoltate cu o densitate scazuta a populatiei, au acces la cultura, iar problemele de infrastructura si criminalitate sunt reduse. La polul opus, cele mai slabe rezultate sunt inregistrate de orasele din Africa si Asia, unde instabilitatea sociala si infrastructura precara reprezinta probleme semnificative. Dintre marile capitale ale lumii, cel mai bine este situat Parisul (17), urmat de Tokio, (19), Berlin (22), Bruxelles (27), Washington (35), Londra (51), Moscova (69) si Beijing (76). Ultimul loc in studiul EIU este ocupat de Harare, capitala statului african Zimbabwe.

Sursa: Curentul

Articolul precedentUn urs infometat a creat panica in Sinaia
Articolul următorCrosul Padurii

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,152FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente