Guvernul demisionar al premierului bulgar Plamen Oresarski a dat unda verde joi construirii de catre compania americana Westinghouse, parte a grupului japonez Toshiba, a unui nou reactor la centrala nucleara de la Kozlodui, singura centrala atomica a Bulgariei, aflata pe Dunare, la aproximativ 40 kilometri de portul Bechet.
Guvernul a anuntat intr-un comunicat ca a ‘adoptat o decizie care aproba raportul ministrului economiei si energiei privind semnarea unei conventii intre Kozlodui NPP si Westinghouse Electric’, potrivit AFP.
Noul guvern rezultat din alegerile legislative anticipate ce vor avea loc la 5 octombrie in Bulgaria va trebui sa aprobe la randul sau acordul, inainte ca acesta sa intre in vigoare, se precizeaza in comunicat.
Guvernul Oresarski, sustinut de socialisti si care a demisionat la 23 iulie, a fost supus la presiuni din partea media sa nu semneze un acord pe ultima suta de metri in sectorul de mare sensibilitate al energiei, mai ales dupa vizita de saptamana aceasta de la Sofia a directorului Westinghouse, Danny Roderick.
Intr-un interviu acordat cotidianului bulgar Trud, Roderick a insistat in favoarea semnarii ‘cat mai curand posibil’ a unui acord pentru construirea unui reactor de 1100 megawati AP 1000.
Westinghouse ar dori ca lucrarile sa inceapa inainte de alegerile de la 5 octombrie pentru a permite proiectului in valoare de 3,7 miliarde de euro sa se concretizeze in pofida instabilitatii politice, a indicat directorul companiei americane.
Bulgaria depinde aproape in totalitate de Rusia in materie de energie si incearca sa-si diversifice sursele de aprovizionare. Centrala de la Kozlodui (nord-vest) este singura din tara si functioneaza in prezent cu doua reactoare rusesti cu apa presurizata de tip VVER de 1000 de MW fiecare. Alte patru foste reactoare sovietice de 440 MW fiecare au fost inchise intre 2002 si 2006 din motive de securitate, la presiunea Uniunii Europene.