Statia de sortare a deseurilor, o investitie de peste patru milioane de euro, este inca nefunctionala. Autoritatile sustin ca centrele de colectare selectiva vor fi amplasate in urma licitatiei pentru organizarea unui parteneriat public-privat.
Desi lucrarile la Statia de sortare si compostare a gunoiului au fost incheiate la sfarsitul lunii trecute, aceasta este nefunctionala, in stare de conservare. Motivul pentru care nu poate fi folosita este de-a dreptul ridicol: nu au fost achizitionate si amplasate pubelele pentru colectarea selectiva a deseurilor.
Conform sefului Unitatii de Implementare a Proiectului ISPA, Mircea Ostache, pentru punctele de colectare selectiva este nevoie de o licitatie in vederea organizarii unui parteneriat-public privat. Evident ca licitatia putea fi facuta in timp ce se construia statia de sortare a gunoiului. S-a considerat insa ca ar fi fost riscant.
„La momentul respectiv, implica niste riscuri pe care nu le puteam gestiona. Pe de alta parte, daca nu le faceam la timp, riscam intarzieri, amenzi. Ordinea aceasta a fost stabilita prin contractul de asistenta tehnica din cadrul programului ISPA”, ne-a spus Mircea Ostache. Licitatia pentru parteneriat public-privat se estimeaza ca va avea loc in luna mai.
Euro-pubele si autospeciale de 2,8 milioane de euro
Pentru colectarea selectiva a deseurilor, Primaria va achizitiona containere speciale, care vor fi amplasate in apropierea blocurilor. „Se vor monta 1.631 de euro-pubele si vor fi achizitionate opt autospeciale pentru transportarea deseurilor, care vor costa in total 2,8 milioane de euro”, ne-a precizat Ostache.
Aceste containere sunt special gandite astfel incat din ele sa nu poata fi scoase deseurile de catre persoanele care traiesc din vanzarea materialelor reciclabile, scoase din ghene.
Cat despre educarea galatenilor sa arunce separat PET-urile, sticlele si diversele tipuri de deseuri, Mircea Ostache a mai precizat ca si in acest scop a fost alocat un buget special. „Vom avea clipuri publicitare, pliante, afise, banere”, spune Ostache.
Linia de sortare va avea o capacitate anuala de 6.000 tone si va procesa materialele reciclabile: PET, hartie, cartoane, ambalaje aluminiu, sticla. Statia de sortare va primi numai materiale presortate in punctele de colectare, iar sortarea se va face manual.
Dupa aceasta operatiune, hartia, cartonul si PET-urile vor fi fi presate si balotate, iar cutiile de aluminiu vor fi tocate. Sticlele vor fi sortate pe categorii diferite, dupa care vor fi depuse in containere.
Linia de compostare are o capacitatea de 10.000 t/an si va putea procesa deseurile de natura vegetala provenite din gradini, parcuri, spatii verzi, piete, restaurante. Deseurile colectate vor fi mai intai maruntite intr-un tocator si apoi asezate in hala de compostare, in brazde cu inaltimea de 1,5 m.
Un utilaj specializat va intoarce si va umezi periodic brazdele. Dupa o perioada de fermentare de aproximativ 12-14 saptamani, se va obtine compostul care poate fi folosit ca pamant vegetal in zonele unde se amenajeaza spatii verzi, pe taluze, etc. Compostul astfel obtinut va fi depozitat pe o platforma, de unde va fi livrat beneficiarilor
Statia este amplasata in zona de sud-vest a municipiului Galati, pe malul stang al raului Siret, pe un teren cu suprafata de aproximativ 2 hectare. Lucrarea, in valoare de 4.198.980 euro, a fost executata de firma galateana SC Valceana.
Sursa: Adevarul