Instanta de judecata a suspendat pina la judecarea de fond o licitatie de trei milioane de euro pentru realizarea cadastrului Rezervatiei Biosferiei Delta Dunarii. Licitatia fusese cistigata de firma unui lider UDMR Miercurea-Ciuc, iar acesta subinchiriase lucrarile unei firme ucrainene.
DUBIOS. In prima jumatate a acestui an, Jurnalul National v-a prezentat in exclusivitate un caz dubios de licitatie in Delta Dunarii. Este vorba despre atribuirea lucrarii de cadastrare si intabulare a suprafetei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Organizata de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, licitatia valora trei milioane de euro, bani alocati de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile de la bugetul de stat. Licitatia a fost cistigata de firma Topo Service, apartinind liderului local UDMR Miercurea-Ciuc, Iozsef Botond Rakossy. Imediat dupa desemnarea cistigatorului au aparut informatii care indicau ca licitatia nu s-a desfasurat corect. Astfel, firma cistigatoare nu respectase toate procedurile din caietul de sarcini. Mai mult decit atit, Rakossy era in acel moment angajat al Registrului National de Cadastru, fiind in imposibilitatea legala de a se inscrie la o astfel de licitatie.
Ca tabloul sa fie complet, dupa cistigarea licitatiei, maghiarul a subcontractat o parte din lucrari unui concern ucrainean. Practic, desi Romania se afla in litigiu cu Ucraina pentru mai multe probleme (Canalul Bistroe, Insula Serpilor si delimitarea platoului continental), o firma din Ucraina urma sa realizeze cadastrarea unor terenuri strategice pentru Romania, unele dintre ele incluse chiar in patrimonial mondial UNESCO.
Licitatia a fost contestata la Curtea de Apel Constanta, invocindu-se motivele prezentate mai sus. Instanta s-a pronuntat ieri, hotarind suspendarea licitatiei si a efectelor produse de aceasta pina la judecarea pe fond a cauzei. Este inca o „lovitura” pe care actuala conducere a Deltei Dunarii (guvernator Paul Cononov si director executiv Grigore Baboianu) o primeste. Practic, o serie interminabila de decizii ale celor doi a fost anulata de instanta in ultimii trei ani, de cind cei doi fac echipa la conducerea Deltei. Mai trebuie mentionat ca, la instanta constanteana, ARBDD nu a fost reprezentata de nimeni. Desi numara mai multi membri, Departamentul Juridic al institutiei nu s-a prezentat la numeroase procese importante pentru Delta Dunarii, preferind sa faca doar niste intimpinari scrise, care au fost mai mereu respinse de instante. In schimb, atunci cind nu era in joc domeniul public de interes national, ARBDD a fost reprezentata de firma bucuresteana de avocatura Bostina si Asociatii. Evident, cazurile nu aveau o importanta la fel de mare.
DURATA NEDETERMINATA. Hotarirea Curtii de Apel Constanta amina inca o data rezolvarea problemei cadastrarii Deltei Dunarii. Toata licitatia va fi anulata, dupa judecarea pe fond, este foarte posibil ca si Parchetul sau DNA-ul sa investigheze acest caz.
Sursa: Jurnalul National