California devine primul stat care obligă firmele și populația să composteze resturile alimentare

Traducere și adaptare: Oriana Irimia

Războiul comercial între Statele Unite si China a avut consecințe nebănuite pentru țintele de carbon propuse de diferitele autorități statale din federația americană, Departamentul Californian pentru Utilizarea Resurselor și Reciclare – CalRecycle – anunțând o scădere a ratei de reciclare pentru acest stat la doar 40% față de ținta de 75% propusă pentru 2025. Dar tot răul merge spre bine, când există voință politică.

În contextul în care în acest stat două treimi din deșeurile depuse la groapa de gunoi sunt deșeuri menajere organice și resturi alimentare –  generând cantități uriașe de metan, ape uzate, ocupând și degradând sol agricol și  resurse de apă –Cal Recycle a adoptat săptămâna trecută o strategie complexă ce urmează a căpăta caracter de lege până în 2022. Astfel, statul american va impune autorităților locale și generatorilor de deșeuri organice să composteze, să fermenteze în condiții anaerobe sau să recicleze în orice alt mod resturile alimentare, deșeurile din grădini și spații verzi, pentru cei lipsiți de spații de compostare proprii furnizând colectarea pe ansamble rezidențiale și comerciale a deșeurilor compostabile. De asemenea, primăriile vor avea obligația să cumpere pentru întreținerea spațiilor verzi din administrarea proprie numai produse de grădinărit (mulci, compost) provenite din compostarea deșeurilor organice, nu din activități silvice specializate. 

Nu este singurul aspect reglementat la nivel național din lanțul slăbiciunilor ce duce la transformarea hranei in gunoi generator de metan. Californienii au decis să reducă cu minimum 20% risipa alimentară până în 2025, minimizând risipa alimentară din magazine alimentare, restaurante și firme de catering. Astfel, băncile de alimente vor colecta hrana și produsele alimentare rămase nevândute sau care urmează să expire, distribuindu-le gratuit către aproape 4 milioane de persoane aflate în stare precară (numărul acestora fiind așteptat să crească în viitor).

Efectele pozitive ale acestei stategii cu putere de lege sunt numeroase: reducerea precarității pentru câteva milioane de persoane, reducerea poluării solului și apelor prin înlocuirea gropilor de gunoi cu instalații de reciclare-compostare, reducerea emisiilor de metan (gaz cu efect de seră de patru ori mai intens decât dioxidul de carbon) prin compostare și fermentare anaerobă în loc de fermentare în aer liber, crearea de locuri de muncă (11700 de locuri de muncă „verzi” permanente precum și 4500 locuri de muncă temporare în construcții pentru noile instalații de compostare reciclare), creșterea nivelului de permeabilitate a solului la apă în condiții de secetă multianuală și creșterea cantităților de dioxid de carbon sechestrat în vegetatie și sol prin utilizarea de compost și mulci în locul îngrășămintelor și ierbicidelor chimice, permițând o mai bună rezistență la schimbarea climatică a sistemelor agricole la nivel național.
Sursa: Californians Against Waste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *