Calinesti-Oas si-a inaugurat statia de epurare

Echipamente destinate epurarii apelor
Calinesti-Oas si-a inaugurat statia de epurare
Calinesti-Oas si-a inaugurat statia de epurare

Marti, 23 iulie, la Calinesti-Oas a avut loc receptia si sfintirea statiei de epurare a apelor curate si uzate. La acest moment important din viata comunitatii, alaturi de alesii locali mentionam prezenta prefectului Eugeniu Avram, a lui Adrian Stef – presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Vasile Andries – directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Satu Mare, Nichifor Basa – consultant tehnic, Ioan Ciuta – primarul comunei Gherta Mica, Gheorghe Ciocan – fost deputat s.a. Ministerul Dezvoltarii a fost reprezentat de Panseluta Ionescu.
Datele tehnice privind statia de epurare de la Calinesti-Oas ne-au fost prezentate de inginerul Vasile Ciuban, din partea unitatii bistritene care a realizat proiectul. Statia receptionata si sfintita marti, 23 iulie, este conceputa sub forma modulara si poate fi adaptata unui debit mai mare de ape uzate in functie de numarul beneficiarilor.
In prezent este pus in functiune un modul care asigura sevicii pentru 1.000 de persoane echivalent. Aceasta insemna ca unitatea de epurare are capacitatea de procesare a 125 de litri de apa/persoana/zi, ceea ce pe parcursul unei zile inseamna trece prin statie a 120 de metri cubi de apa curata si uzata.
Tehnologia prevede ca reziduurile filtrate sa fie trecute la deshidratarea cu saci, dupa care sunt supuse unor teste de laborator pentru a putea fi utilizate ca fertilizant in agricultura, fiind exclus domeniul legumicol, sector in care absorbtia se produce mai rapid si nu sunt excluse remanente de diverse componente chimice in legume. Namolul rezultat nu are voie sa contina metale grele daca se utilizeaza ca fertilizant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *