Calnic si Balesti, zone poluate cu nitrati

Calnic si Balesti, zone poluate cu nitrati
Calnic si Balesti, zone poluate cu nitrati

La nivelul Administratiei Bazinale de Apa Jiu prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei si implementat de Ministerul Mediului si Padurilor au fost desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrati localitatile: Calnic si Balesti. Nitratii, potrivit specialistilor, scad rezistenta generala a organismului, iar consumul de apa poluata cu aceasta substanta poate duce chiar la decesul sugarilor si copiilor.

Zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole au fost identificate de catre Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului pe baza evaluarii conditiilor naturale ale arealelor cu potential de transmitere a nitratilor din sistemul agricol catre resursele de apa.

La nivelul Administratiei Bazinale de Apa Jiu prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti,” au fost desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrati localitatile Lacrita, Mischii in judetul Dolj, Calnic in judetul Gorj.

Reducerea poluarii cu nitrati, principalul scop

In perioada 2008 – 2013 se implementeaza la scara nationala proiectul “Control Integrat al Poluarii cu Nutrienti” care ajuta la promovarea dezvoltarii durabile prin utilizarea celor mai bune practici agricole in mijlocul fermierilor si pentru imbunatatirea productivitatii terenului, respectand principiul dezvoltarii durabile de asemenea ajuta la imbunatatirea sanatatii umane prin indreptarea atentiei spre reducerea continutului de nitrati din apa potabila.

Principalul obiectiv al proiectului este acela de a ne alinia la cerintele Directivei Nitrati, iar obiectivul global de mediu este de a reduce poluarea cu nitrati a resurselor de apa din Romania.

Una din componentele proiectului se refera la investitii in 86 de comune identificate in Zonele Vulnerabile la Nitrati din cadrul a 10 bazine hidrografice, din care in 11 comune se infiinteaza centre Demonstrative si Instruire a bunelor practici pentru protectia resurselor de sol si apa impotriva poluarii cu nitrati proveniti din agricultura, printr-o abordare integrata a managementului acestora.
La nivelul bazinului hidrografic Jiu au fost identificate 3 localitati pentru realizarea de investitii din care o localitate a fost desemnata pentru infiintarea Centrului de Demonstrare si Instruire. Acestea sunt Ghercesti in judetul Dolj, Garla Mare in judetul Mehedinti si Balesti in judetul Gorj.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente