Asociatia RoRec a derulat 5 actiuni de colectare in week-end-ul ce a trecut, in 26 localitati din trei judete: Prahova, Hunedoara si Timis
Actiunile au fost desfasurate in jurul centrelor de colectare RoRec realizate in parteneriat cu primariile din Barcanesti, Hunedoara, Sacalaz si Sannicolau Mare si s-au finalizat cu colectarea a peste 23.000 kilograme deseuri de echipamente electrice si electronice.
Campania „Locul deseurilor nu este acasa. Trimite-le la plimbare!” s-a desfasurat in week-end-ul 12-13 noiembrie in localitatile: Barcanesti, Bazos, Beba Veche, Belint, Berceni, Brazi, Cenad, Chizatau, Cimpa, Dalja Mare, Dalja Mica, Dudestii Vechi, Ghiroda, Giarmata Vii, Herneacova, Izvin, Jiet, Petrila, Petrosani, Rafov, Recas, Remetea Mare, Sacalaz, Sannicolau Mare, Slatinioara, Valcani. Astfel in parteneriat cu mai multe primarii din Prahova (Barcanesti, Berceni, Brazi, Rafov), Hunedoara (Petrila, Petrosani) si Timis (Bazos, Beba Veche, Belint, Cenad, Chizatau, Dudestii Vechi, Ghiroda, Giarmata Vii, Herneacova, Izvin, Recas, Remetea Mare, Sacalaz, Sannicolau Mare), au fost realizate actiuni de colectare in toate aceste localitati si in satele apartinatoare, in numar total de 26. In urma celor doua actiuni s-au colectat peste 23.000 kilograme DEEE de la circa 1252 de deponenti. In judetul Timis, s-au colectat peste 10.000 kilograme DEEE. La centrul din Hunedoara au sosit inca 7.000 kilograme, iar la cel din Barcanesti, peste 6.000 kilograme DEEE.
Actiunile de la Barcanesti si Sannicolau Mare sunt la prima editie realizata dupa semnarea recenta a acordurilor de parteneriat cu primariile celor doua localitati si s-au bucurat de aprecierea a mai bine de cinci sute de locuitori.
„Procesul de colectare depinde esential de doi factori: crearea infrastructurii necesare colectarii selective (centre de colectare realizate conform standardelor de mediu), apoi de informarea si constientizarea publicului cu scopul de a determina cetatenii sa utilizeze acest serviciu. Iar rolul nostru este acela de a oferi sprijin concret autoritatilor locale, data fiind experienta RoRec in materie de colectare si livrare spre reciclare a deseurilor electrice si electronice”, ne spune Florin Popa, manager de proiect Centre de Colectare RoRec.
Prin noul HG 1037 publicat in luna noiembrie a acestui an, guvernul stabileste obligativitatea de a exista un centru de colectare DEEE in fiecare localitate, iar in orase sau municipii, crearea un astfel de centru pentru fiecare 50,000 de locuitori. Responsabilitatea acestui demers revine primariilor. Astfel se concretizeaza oportunitati reale pentru a armoniza nevoia comunitatilor de a beneficia de structuri coerente de colectare a DEEE, cu cea a autoritatii – care trebuie sa realizeze aceste centre si sa ofere cetatenilor un serviciu de proximitate, precum si cu cea a producatorilor care, pe principiul „poluatorul plateste”, sunt responsabili pentru finantatea colectarii si reciclarea echipamentelor defecte sau depasite.
„Doresc sa multumesc partenerilor, voluntarilor, profesorilor si echipelor implicate in realizarea acestor actiuni. Este evidenta nevoia derularii unor activitati recurente de acest tip, pentru ca cetatenii le considera ca fiind foarte utile. Aceste servicii, oferite de asociatia noastra in parteneriat cu autoritatea locala sunt solicitate de tot mai multe comunitati si primite cu bucurie de tot mai multe primarii. Reactiile lor ne incurajeaza in demersurile noastre de informare si constientizare a publicului pentru colectarea selectiva a deseurilor din echipamente electrice si electrocasnice si reprezinta o confirmare a faptului cetatenii si autoritatea locala au nevoie de sisteme coerente de colectare a DEEE”, a mai declarat dl. Liviu Popeneciu.
Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec este o organizatie colectiva non-profit avand ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuti fabricanti europeni de electrocasnice cu activitate in Romania. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului inconjurator si a sanatatii umane, pentru utilizarea rationala a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice si implicit prin reintroducerea de materii prime in sectorul economic.