Campanie in Saptamana Mobilitatii Europene – Europenii reinventeaza strazile

  0
  364

  Sute de orase europene isi deschid astazi portile celei de-a sasea editii a Saptamanii Mobilitatii Europene. Evenimentul are ca tema centrala „Reinventand strazile” si ca obiectiv principal incurajarea autoritatilor locale de a aloca spatii mai largi traficului nemonitorizat si pietonilor, precum si echilibrarea spatiului destinat traficului rutier.bicicleta

  Initiativa, lansata in 2002 de Comisia Europeana, prin Directia Generala de Mediu, deschide calea unei sfere largi de activitati si reprezinta o platforma pentru autoritatile locale pentru promovarea politicilor existente referitoare la mobilitatea urbana, la constientizarea populatiei cu privire la efectele negative ale folosirii in exces a mijloacelor poluante de deplasare, la stabilirea de parteneriate cu beneficiarii, la participarea in cadrul campaniilor desfasurate la nivel european, precum si la lansarea unor noi politici si masuri pe termen lung.

  DE LA BUCURESTI… IN OCCIDENT. Din Romania s-au inscris, anul acesta, 94 de orase, plasandu-ne pe locul al cincilea in Europa. La Bucuresti, ministrul Attila Korodi a promis o saptamana trepidanta, continuandu-si astfel campania de constientizare a locuitorilor Capitalei de a folosi bicicleta si mijloacele de transport in comun in locul autoturismelor.

  Edilii orasului elvetian Geneva au o saptamana incarcata. Astazi ei propun actiunea „Luni seara pe patine” pentru amatorii de role. Miercuri va avea loc „Patima cititului”, eveniment unde invitatii vor asculta doua balade in timp ce se plimba pe jos sau cu bicicleta prin oras. Ziua de joi este dedicata in exclusivitate persoanelor cu dificultati de deplasare; se vor organiza plimbari lejere si o dezbatere cu specialisti. Vineri, publicul este invitat sa afle beneficiile mersului pe jos; tema centrala a zilei se numeste „Pe jos spre scoala” si se vrea o incercare de convingere a oamenilor de necesitatea de a-i incuraja pe copii sa mearga cat mai mult pe jos, organizat, in grupuri mai mici sau mai mari, sub supravegherea unuia sau mai multi parinti. Tema zilei de sambata o continua pe cea de vineri, numindu-se „In oras fara masina”. Localnicii vor pune „sechestru” pe strazile pe care locuiesc, vor organiza jocuri si vor proiecta animatii tematice.

  Organizatorii londonezi si-au propus, pentru aceasta editie a Saptamanii Mobilitatii Europene, sa propuna publicului o plimbare cu bicicleta pe o distanta de circa 14 kilometri de-a lungul Tamisei.

  Sursa: Jurnalul National

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.