Cercetatorii au descoperit ca in trecut campul magnetic al Pamantului s-ar fi inversat complet in doar cativa ani.
In urma cu 16 milioane de ani, nordul a devenit sud in doar cativa ani. Asemenea schimbari ale polaritatii planetei noastre par imposibile potrivit modelelor actuale ale nucleului Pamantului, dar este pentru a doua oara cand dovezi in aceasta privinta au fost descoperite.
Polii magnetici se inverseaza la circa 300,000 de ani, un proces care dureaza in general in jur de 5000 de ani. In 1995, au fost descoperite roci vulcanice, in Oregon, cu o semnatura magnetica ciudata. S-a sugerat ca in acea perioada campul magnetic al Pamantului se deplasa cu sase grade pe zi, adica de 10000 de ori mai rapid decat de obicei.
„Nu ne-a crezut prea multa lume”, a declarat Scott Bogue de la Occidental College din Los Angeles. Acum Bogue spune ca a gasit a doua dovada a acestui fenomen in Nevada. Noile roci sugereaza ca intr-un singur an campul magnetic al Pamantului s-a deplasat cu 53 de grade.
Potrivit revistei New Scientist, la aceasta viteza, o schimbare completa a polilor ar fi durat mai putin de patru ani, dar cercetatorul a explicat ca putea fi vorba doar de o miscare brusca a campului si nu de o miscare continua, la aceasta viteza.
Peter Olson de la Johns Hopkins University din Baltimore ramane sceptic si subliniaza ca efectele ar putea fi locale si nu globale. Pamantul a depasit momentul in care campul magnetic ar fi trebuit deja sa isi inceapa deplasarea, dar o schimbare rapida ar produce haos in navigatie si viata pasarilor migratoare.