O echipa de cercetatori americani au descoperit o noua metoda de investigare a cancerului la san, ce va revolutiona medicina din intreaga lume. Potrivit acestora, tomografia foto-acustica poate detecta primele semne de cancer, chiar inainte de formarea propriu-zisa a tumorii. Noua metoda descoperita este mai fidela decat mamografia si nu implica radiatii.
O imagine 3D a tesutului mamar este o noua metoda de detectare a cancerului. Este rezultatul unei noi tehnici de investigare, ce poarta numele de tomografie foto-acustica, descoperita de o echipa de cercetatori de la Universitatea Washington din statul american Missouri.
Tomografia foto-acustica foloseste tehnologia laser si detectori de ultrasunete. Laserul produce unde de lumina, care calatoresc in tesutul mamar, unde produc valuri de sunet.
Apoi, cu ajutorul detectorilor de ultrasunete, tomograful creeaza o imagine 3D fidela a tesutului mamar. In prezent, cea mai folosita metoda de depistare a cancerului la san este mamografia, care a identificat cancerul chiar si acolo unde acesta nu exista.
Metoda standard de depistare a cancerului la san este mamografia, care foloseste radiatii ionizate si are multe rezultate fals pozitive.
Tomografia foto-acustica este testata, in prezent, in cadrul unor studii clinice umane, insa cercetatorii sunt de parere ca aceasta metoda revolutionara ar putea salva mii de vieti in viitor.