Deficiente constatate la salubrizarea cursurilor de apa, santurilor si rigolelor din judetul Maramures

Deficiente constatate la salubrizarea cursurilor de apa, santurilor si rigolelor din judetul Maramures

O comisie de verificare constituita din personal nominalizat din cadrul Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta si Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures a demarat actiunile de verificare a modului in care au fost salubrizare cursurile de apa, respectiv realizarea santurilor si rigolelor, pentru asigurarea sectiunii de scurgere a apelor mari.

Pe raul Somes si aflunetii acestuia au fost identificate depozite necontrolate de deseuri (PET-uri, folii de solarii, ambalaje, material rezultate din demolari de locuinte, resturi vegetale provenite din toaletarea copacilor).

Depozite de deseuri necontrolate s-au gasit si pe raurile Tisa, Viseu, Cisla, Lapus, Ruscova, Cavnic, Sasar, Sapanta, Mara, (inclusiv afluentii acestora) Valea Salajului si Valea Craica. Busteni (de brad sau alt tip de material lemnos) sunt lasate pe malurile unor rauri din Maramuresul istoric (Cisla, Novat, Ruscova).

Prefectul Sandu Pocol a spus: „Nu au fost constatate, pe perioada efecturarii controalelor, depozite de material lemnos sau deseuri care sa reprezinte un potential pericol la cresterea nivelurilor sau debitelor cursurilor de apa mari. Majoritatea santurilor si rigolelor de colectare a apelor pluviale, a canalelor de desecare sunt colmatate, fie datorita neintretinerii corespunzatoare, fie datorita aruncarii de diverse deseuri (resturi vegetale, materiale plastice, crengi, moloz etc). Au fost gasite cantitati de deseuri aruncate, inclusiv in zone de interes turistic (monumente istorice, pastravarii, cascade, manastiri etc)”.

Membrii comisiei de verificare au dispuse masuri de eliminare a deficientelor constatate, respectiv de dezafectare a depozitelor necontrolate de deseuri identificate pe maluri si in albia minora a cursurilor de apa. Alte dispozitii se refera la idntificarea agentilor economic si a persoanelor fizice care genereazua deseuri si contribuie la crearea unor depozite necontrolate si la curatarea santurilor, rigolelor pentru a evita colmatarea si blocarea acestora, in scopul evitarii producerii inundatiilor. Termenul stabilit pentru realizarea acestor masuri este prima parte a lunii mai. Vor fi efectuate, dupa acest termen, noi actiuni de verificare, iar in cazul neconformarii autoritatilor publice locale comisarii de mediu si angajatii SGA Maramures vor aplica prevederile legislatiei in vigoare (inclusiv sanctiuni contraventionale).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *