Aproximativ 50% din decesurile in zona orasului Lefke din nord-estul Ciprului sunt provocate de boli oncologice, a declarat pentru Agerpres Tamer Dayioglu, presedintele Societatii Ecologiste locale.
In ultimii ani numarul diagnosticelor de cancer a crescut, trendul continua sa fie ascendent, a spus Dayioglu. Reprezentantii organizatiei nonguvernamentale recunosc ca nu sunt statistici oficiale care sa confirme aceste date, dar adauga ca au obtinut aceste informatii prin interviuri cu medicii din spitalul local.
Activistii ecologisti din Lefke au invitat reprezentanti a i Asociatiei Jurnalistilor Europeni, din care face parte si Agerpres, pentru a arata uriasul dezastru provocat de o mina de cupru abandonata.
Ciprul este cunoscut pentru zacamintele de cupru si chiar numele insulei Afroditei se trage de denumirea acestui metal. De aceea, in anul 1916, la New York este infiintata societatea Cyprus Mines Corporation (CMC), care incepe sa exploateze zacamintele de cupru din nord-vestul insulei.
Lucrurile merg bine pana in anul 1974, cand in urma invaziei armatei turce, insula este divizata in doua parti. Linia de demarcare intre partea de sud a cipriotilor greci si cea de nord a cipriotilor turci trece exact prin mina de la Lefke.
In acest fel, zacamintele de cupru raman pe teritoriul Republicii Ciprului, iar majoritatea utilajelor de prelucrare pe cel al Republicii Turce a Ciprului de Nord, recunoscuta doar de Ankara. In 1975, CMC a plecat din Cipru, lasand mina asa cum era, fara nici un fel de activitati de recultivare a zonei si de neutralizare a deseurilor toxice.
Dupa aproape 40 de ani, mina seamana cu peisaj de pe Luna sau de pe Marte, acolo sunt depozitate peste 9 tone de deseuri periculoase care din cauza vantului si ploilor ajung in mare si pe terenurile agricole din zona.
In probele luate din zona minei au fost constatate concentratii de arsenic, o substanta cancerigena si toxica, si de seleniu, de asemenea foarte periculos pentru sanatatea animalelor si oamenilor, care depasesc intre 3, respectiv 6 ori limitele maxime.
Concentratiile de cianuri, plumb, bariu, cadmiu si alte substante chimice nocive sunt de asemenea ridicate.
Din pacate nimeni nu poate sa interzica localnicilor sa nu cultive terenurile din zona si sa nu pescuiasca in mare. Chiar in jurul minei se afla mari livezi de portocale.
Intr-un articol semnat de Leonard A Stone de la Universitatea Europeana din Lefke se afirma ca costurile curatarii si recultivarii complete a zonei ar fi enorme, de sute de milioane de euro, suma imposibila pentru autoritatilor din nordul Ciprului.
In acelasi timp, oprirea poluarii este importanta nu numai pentru orasul Lefke, ci pentru intreaga zona mediteraneana de est, pentru ca prin intermediul curentilor maritimi si pestilor substantele toxice ajung pana la malurilor Turciei, Greciei si nordului Africii.
Localnicii spera ca Uniunea Europeana ar putea avea un rol mai activ in solutionarea crizei ecologice de la Lefke. Pana acum insa, UE s-a limitat la efectuarea unor studii de cercetare si nu a intreprins masuri reale pentru curatarea zonei.
Singurul proiect in acest sens apartine unei companii turce care propune sa ingroape deseurile periculoase si sa recultive zona. In schimb doreste sa construiasca acolo un port deschis, proiectul insa este ingreunat de statutul international nesolutionat al Ciprului de nord.