Cand este eficient tratamentul antitumoral in cancer?

Peste 50.000 de romani mor anual de cancer. Cum poate creste eficienta tratamentului oncologic
Cand este eficient tratamentul antitumoral in cancer?
Cand este eficient tratamentul antitumoral in cancer?

Prima conditie a unui tratament tintit de succes este sa cunosti tinta medicamentului, adica mutatia genetica descoperita la nivel celular. Aceasta este premisa de la care pleaca, in prezent, cercetatorii din domeniul oncologiei pentru a creste rata de supravietuire a pacientilor bolnavi de cancer si calitatea vietii acestora.

“Un element al schimbarii perspectivei de tratament in cancer este un detaliu acceptat destul de recent de catre comunitatea medicala, dar considerat, in prezent, fara echivoc. Eficienta unui tratament antitumoral nu depinde atat de mult de aspectul histopatologic sau de localizarea anatomica a tumorii, ci de mutatia genetica descoperita la nivel celular”, a precizat Prof. Istvan Petak, (Ungaria), cercetator oncolog, farmacolog molecular si pionier international in medicina oncologica personalizata, in cadrul simpozionului “Harnessing progress in precision medicine towards clinical practice of oncology”, organizat de Federatia Societatilor Romane de Cancer, la finalul lunii octombrie.

Prima conditie a unui tratament tintit de succes este sa cunosti tinta medicamentului. De aceea este necesar sa existe un diagnostic molecular. Daca tinta este prezenta in interiorul celulei tumorale, medicamentul tintit este sau nu eficient. Asta inseamna ca rezultate mai bune se pot obtine folosind combinatii de terapii tintite si tratamente traditionale sau doar terapii tintite fara tratamente traditionale.

Diagnosticul molecular presupune analiza probei de tesut tumoral. Acest test este posibil la standarde europene si presupune o tehnologie complexa care identifica posibile mutatii genetice in cazul a pana la 60 de gene cu relevanta terapeutica in cancer.

“Este momentul sa renuntam la abordarea <>, abordare in care se testeaza o singura gena pentru a vedea daca este util sau nu sa administram un anumit medicament, si sa ne concentram eforturile in identificarea <>, in functie de profilul molecular al tumorii sale”, explica Prof. Petak.

In acest moment, diagnosticarea moleculara si recomandarile de terapie tintita pot fi accesate doar prin intermediul serviciului Oncompass. Pe langa identificarea mutatiilor genetice care au determinat aparitia cancerului, Oncompass furnizeaza si o lista cu posibilitatile de terapie specifice fiecarui pacient in parte, precum si o lista a studiilor clinice care se desfasoara in prezent in lume cu medicamente care tintesc mutatiile pacientului. Oncompass este un sprijin real pentru specialistii oncologi in identificarea celei mai eficiente terapii in cancer, pentru fiecare pacient in parte.

***

Diagnosticul molecular si terapia tintita sunt parte a programului Oncompass (www.oncomapss.ro) si ofera pacientilor bolnavi de cancer sansa de a fi tratati modern, conform mutatiilor care au generat boala, cu medicamente in curs de cercetare, la care, altfel, nu ar avea acces. Sansa aceasta inseamna pentru pacienti prelungirea perioadei de supravietuire si o calitate a vietii crescuta, ca urmare a unor terapii potrivite nevoilor fiecarui individ in parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *