Cei preocupati de protejarea mediului cauta solutii pentru sicrie ecologice
Suedezii propun sa facem trecerea in Lumea de Dincolo intre coji de cartofi, britanicii creeaza sicrie „nebune” si biodegradabile, iar americanii fac cosciuge din ziare reciclate. Funeraliile ecologice sunt noua tendinta in materie de inmormantari in intreaga lume.
In timp ce designerii creeaza sicrie in forme originale, oamenii cer tot mai mult cosciuge biodegradabile. De departe, lideri in materie de funeralii verzi sunt britanicii, care au manuale speciale despre cum sa faci inmormantari prietenoase cu mediul. Directorul Natural Death Center din Londra (n.r. – Centrul de Morti Naturale), Michael Jarvis, spune ca o inmormantare „verde” nu presupune imbalsamarea. „Orice inmormantare poate fi ecologica. Noi folosim gheata in loc de formaldehida, care e periculoasa din cauza ca se poate infiltra in sistemul apei”, a spus Michael Jarvis, citat de Associated Press.
In Marea Britanie exista cimitire ecologice, care sunt foarte cautate. Pana acum, peste 9.000 de persoane au fost ingropate in asemenea cimitire. Specialistii britanici sustin ca pana in 2010, numarul britanicilor ingropati in cimitirele verzi va depasi 20.000.
Directorul Michael Jarvis spune ca, saptamanal, aproximativ 4.000 de persoane opteaza pentru sicrie biodegradabile, realizate in proportie de 90% din carton reciclabil.
Cosciuge „nebune” la englezi
Una dintre cele mai vechi fabrici de sicrie din Marea Britanie, Vic Fearn, a inceput sa creeze cosciuge in forme originale. Botezate „Crazy coffins” (n.r. – „cosciuge nebune”), acestea au forme dintre cele mai ciudate. „Nu am inventat nimic, clientii au venit la noi”, a declarat John Gill, directorul societatii.
Primul astfel de cosciug a fost in forma de avion si, de atunci, cererea este in medie de unul pe luna. Printre ultimele creatii se afla un sicriu Rolls Royce, care a fost facut in doua saptamani si a costat 40.000 de lire sterline. Exista si cosciuge care sunt pictate manual. „Vopseaua utilizata este ecologica”, a precizat Gill. Mintel, o alta societate de funeralii, arata ca aproximativ 63% din britanici prefera un cosciug ecologic.
Mortii, ingrasamant pentru flori
In Suedia, biologul Susanne Wiigh-Maesak a propus ca intoarcerea in pamant sa se faca intre coji de cartofi. Pentru „inventia” sa, biologul a primit sustinerea Bisericii Luterane, dar si a guvernului suedez. In acest caz, cadavrul ar trebui sa fie uscat prin congelare, transformat in pudra si ingropat intr-un ambalaj din coji de cartofi. De aici ar urma sa devina foarte rapid ingrasamant pentru flori. Incantata de mecanism, biserica a cumparat chiar o participatie de 5% in compania inventatoarei.
La randul lor, guvernantii au declarat ca intentioneaza sa promoveze tehnica uscarii prin congelare, o alternativa ecologica la crematoriu. Motivul invocat a fost ca arderea corpurilor genereaza emisii de mercur si dioxina, iar cenusa inhumata se descompune foarte lent si uneori otraveste panza freatica.
Ideea biologului suedez a prins foarte bine si in alte tari precum Coreea de Sud, Africa de Sud, Marea Britanie si Statele Unite. In aceste tari a fost comandat aparatul care usuca prin congelare, numit Promotorium.
Nitrogenul dauneaza mediului
Exista insa si critici asupra metodei de transformare a cadavrelor in pudra. Specialistii arata ca urmele de nitrogen lichid care este folosit in timpul procesului ar putea ramane in sol o lunga perioada de timp, fara sa se descompuna. Criticii mai spun ca ingroparea ramasitelor pamantesti la numai 70 de centimetri de suprafata poate fi periculoasa pentru mediu.
Ingropati intre ziare
Ecologistii americani militeaza pentru folosirea hartiei reciclabile la fabricarea sicrielor
In America e in mare voga cosciugul din ziare reciclate. Chiar daca metoda a fost adusa din Marea Britanie, americanii au inceput sa produca local astfel de sicrie in California, Florida, New York, Texas si South Carolina. Cosciugele biodegradabile costa de la 100 de dolari pana la 3.000 de dolari, in functie de model. Reprezentantii Asociatiei Internationale de Cimitire, Crematorii si Funeralii sustin ca piata inmormantarilor verzi din SUA e in plina expansiune, in prezent generand aproximativ 11 milioane de dolari anual.
Funeraliile verzi nu-i intereseaza pe romani
Reprezentantii Asociatiei de Pompe Funebre (APF) din Romania sustin ca romanii aflati la necaz nu se gandesc la cat de ecologica e inmormantarea. Cele mai cerute sicrie sunt cele din lemn de brad. „Daca e din brad, se descompune mai repede”, spune Elisabeta Croitoru, reprezentant APF. Reprezentantul firmei Anthony sustine ca oamenii sunt interesati mai ales de pret. „La noi, omul cand e la necaz vine si comanda, nu se mai gandeste sa comande ecologic”, spune unul dintre angajatii de la Anthony. Pretul unui cosciug variaza intre 400 si 1.000 de lei, in functie de model, dar exista si cosciuge din export care depasesc 10.000 lei.
Sursa: Adevarul