Cand sa stingi lumina

    bec.jpg Putem fi de ajutor mediului inconjurator, sau cel putin putem sa nu fim impotriva lui, prin simple obiceiuri din propria noastra casa. Simple deprinderi pot ajuta atat mediul, cat si propriul nostru buzunar, asta daca ar fi sa dau un motiv ce probabil ca ar fi mai „atragator” pentru noi. Cateva dintre acestea urmeaza sa le enumar in cele ce vor urma.
Importanta stingerii luminii depinde de tipul de lumina si de costul electricitatii. Tipul luminii este important din diferite motive. Sursele de lumina au o durata de viata, aceasta fiind reprezentata de numarul total de ore in care aprovizioneaza cu lumina. Durata de viata a becurilor este puternic influentata de cat de mult deschizi si inchizi lumina. Cu cat este mai des folosit intrerupatorul, cu atat durata lor de viata e mai mica. Sursele de lumina incandescente ar trebui inchise atunci cand nu mai sunt folosite, cand nu mai au intrebuintare. Aproape toate sursele de lumina incandescenta au un cost scazut de productie si sunt ineficente. In jur de 10-15% din lumina incandescenta este transformata in lumina, iar restul este transformat in caldura. In perioada calda a anului, un beneficiu al luminii stinse este acela ca mentine racoare in incapere. Astfel, creste importanta pastrarii luminii inchise prin economisire de energie si prin pastrarea pe o perioada mai mare a aceluiasi bec, economisind mai multi bani.
Importanta pastrarii surselor de lumina fluorescente inchise este mai complicat de explicat. Costurile in ceea ce priveste lumina fluorescenta sunt mult mai mari decat in cazul surselor de luminia incandescenta, si sunt mult mai sensibile ciclului inchidere/deschidere , de aceea inchiderea luminii devine foarte importanta. Exista un mit popular, cum ca momentul deschiderii luminii necesita o mare cantitate de energie, deci un consum mare de electricitate. Pentru a economisi electricitate este important sa alegem obiecte care consuma putin; de exemplu in cazul obiectelor electrocasnice este indicat sa alegem cele care intra in clasa A, aceasta fiind cea care consuma cea mai putina energie.
Economisirea energiei. Pentru a sti exact cat putem economisi inchizand lumina, trebuie sa stim exact cat consumam atunci cand aceasta este aprinsa. Orice bec are imprimat pe el puterea lui. De exemplu, un bec de 40 Watt va consuma intr-o ora 0.04kWh, deci daca il tinem inchis timp de o ora vom economisi 0.04kWh. Cu cat tinem mai mult timp lumina inchisa cu atat economisim mai mult.
Exista tipuri de intrerupatoare care permit alegerea intensitatii luminii. O lumina mai putin intensa inseamna un consum mai redus.

Sursa: www.daviddarling.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *