Canibalism canin la adapostul primariei

Adoptii Caini
Primaria Focsani este somata de Federatia Romana pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA) sa suspende activitatea adapostului pentru caini comunitari deschis la marginea orasului, la Golesti, intrucat exista suspiciuni ca animalele ar fi maltratate si omorate in secret.

Cu toate ca orasul este in carantina din cauza rabiei pana pe 15 iunie, iar adapostul pentru caini comunitari este inchis publicului, cativa focsaneni au reusit sa intre zilele trecute in incinta in incercarea de a recupera un maidanez capturat de hingheri.

Socati de cele vazute, acestia s-au trasformat in reporteri de ocazie si au filmat conditiile in care sunt tinute animalele. In imaginile furnizate de o focsaneanca poate fi vazut un catel muribund, atacat de confrati, care a fost aruncat de viu in containerul pregatit sa plece la incinerare.

Aici zaceau mai mult de zece caini morti. „Sunt caini vii aruncati langa cei morti. Acest caine care mai clipeste a fost luat din cusca de fata cu noi, pentru ca am reclamat, pentru ca il mancau ceilalti de viu. Gardianul ne-a pacalit ca a venit doctorul si l-a luat sa-l salveze… Uitati cum trateaza doctorul pe care noi il platim. Cainii se mananca intre ei de foame, nu de altceva… Nu se poate asa ceva intr-o tara unde spunem ca sunt iubitori de animale…”, a comentat o femeie care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Medicul veterinar Alexandru Sandu, care se ocupa de animalele din padoc, a fost chemat de urgenta la fata locului, a intrat in container si a scos cu mainile goale animalul care agoniza.

Intrebat de ce nu-si ia masuri de protectie, medicul spune ca a fost imunizat prin vaccin. Cu toate ca a incercat sa salveze catelul, punandu-i o perfuzie, animalul a murit.

Oficialii Primariei Focsani au recunoscut ca padocul nu mai are autorizatie sanitara de functionare pentru ca nu indeplineste normele sanitare. Cu toate ca Mircea Serbanoiu, presedintele FRPCA, a sesizat in mai multe randuri Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea, institutia nu a luat nicio masura impotriva primariei pentru a imbunatati conditiile in care sunt tinute animalele.

„Obedienta institutionala”

Mircea Serbanoiu crede ca la mijloc este vorba despre „obedienta institutionala”. „Politia si Parchetul ar fi trebuit sa se autosesizeze pentru incalcarea Legii nr. 9 privind protectia animalelor, care interzice eutanasierea. Noi nu spunem ca adapostul trebuie inchis pentru ca acesta nu trebuia deschis fara autorizatie. Sunt tinute acolo 60 de animale, dar de fatada, deoarece ei aduna si ucid cateii. La adapost nu are acces nimeni in conditiile in care acolo se cheltuiesc bani publici. Vineri vom veni la Focsani si vom face plangere direct la instanta”, a declarat presedintele FRPCA.

Dupa ce a vazut filmul, purtatorul de cuvant al DSVSA, dr. Iulian Cucoli, a promis ca institutia va demara o ancheta. Constantin Liciu, seful serviciului de gestionare a cainilor fara stapan, din cadrul Primariei Focsani, a recunoscut sincopele generate de lipsa conditiilor, insa a negat ca animalele ar fi omorate sau ca ar suferi de foame si a pus totul pe seama agresivitatii naturale a acestor animale.

Primarul Decebal Bacinschi a evitat sa faca declaratii, spunand doar ca problema cainilor fara stapan este speculata electoral. Totusi, edilul a precizat ca municipalitatea lucreaza la un stationar pentru cainii comunitari, o investitie care se ridica ca 1,3 milioane de lei. Edilul focsanean s-a ales cu porecla „Dr. Mengele”, dupa ce a declarat anul trecut ca solutia finala este „exterminarea”.

BUCURESTI

Primariile, in instanta pentru maidanezi

Avocatul Iulian Urban a deschis calea proceselor impotriva administratiilor locale. El a notificat Primaria Sectorului 6 pentru maidanezii pe care nu-i strange de pe strazi. Urban s-a angajat sa plateasca cheltuielile de judecata pentru toti romanii care vor dori sa cheme in instanta primariile care nu rezolva aceasta situatie. Pana acum, el a castigat adepti in sectoarele 1 si 4 din Bucuresti, dar si in alte orase din tara. Avocatul bucurestean primeste intrebarile sau probele de la cei interesati sa actioneze autoritatile in justitie pe adresa [email protected].

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *