Confruntate cu traficul si cu alte zgomote puternice cauzate de oameni, pasarile cantatoare din orase au gasit solutia: isi ajusteaza intensitatea cantatului in timp util pentru a se face auzite.
Cercetatorii stiau deja ca pasarile isi ajusteaza cantatul in functie de locul in care se afla si de aceea sunetele scoase de pasarile cantatoare din orase sunt mai ascutite.
Ceea ce nu se stia insa, era daca aceasta caracteristica a aparut ca urmare a evolutiei sau daca pasarile isi adapteaza cantecul la zgomotele din jur. Se presupunea ca suntele inalte ar fi un rezultat al evolutiei, stiindu-se ca frecventele inalte se transmit mai bine decat cele joase prin zgomotul urban, ceea ce ar favoriza pasarile care scot sunete mai ascutite sa isi gaseasca mai usor perechea.
Pentru a studia acest aspect, oamenii de stiinta au expus 21 de pasari din specia Carpodacus mexicanus (familia Fringilide) unui spectru larg de zgomote ambientale inregistrate pe o strada aglomerata din Mexico City. Frecventa sunetelor emise de pasari au crescut pe masura ce ambientul in care se aflau acestea a devenit tot mai zgomotos, si apoi a revenit la frecvente joase atunci cand zgomotul s-a redus in intensitate. Acest experiment arata ca pasarile sunt nevoite sa isi modifice intr-adevar intensitatea cantatului, pentru ca acesta sa razbata prin zgomotul urban.
Sursa: ScienceMag