Array

Care e taxa de poluare potrivita pentru Romania?

Care e taxa de poluare potrivita pentru Romania?

O solutie de taxare care sa se aplice gradual, in functie de gradul de poluare al autoturismului, pe perioada detinerii acestuia, ar fi mai potrivita pentru piata romaneasca decat plata taxei la prima inmatriculare sau la prima vanzare, a declarat Gabriel Biris, avocat specializat in legislatie fiscala, partener fondator al Casei de avocatura Biris Goran.

El a spus astazi, la emisiunea “Editie de pranz”, difuzata de postul de televiziune B1 TV, ca, pentru modificarea taxei de poluare, guvernul ar trebui sa se inspire din modelele pe care le aplica alte tari, precum Franta sau Germania.
Totusi, spune Biris,

Maine, in cadrul sedintei de guvern, ministrii vor discuta despre modificarile care vor fi aduse taxei de poluare.

Laszlo Borbely, ministrul mediului, a declarat astazi ca noua taxa ar putea fi platita de proprietarii autoturismelor pentru toate masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu s-a platit taxa de prima inmatriculare.

Sute de milioane de euro, returnate catre soferi

Estimarile oficiale arata ca, dupa modificarile legislative, statul va trebui sa returneze romanilor aproximativ 750 milioane de euro colectati din taxa auto.

Avocatul Gabriel Biris spune ca executivul va trebui sa vina cu o procedura clara de returnare a acestor bani. “Odata ce situatia va fi clarificata prin hotarare definitiva si irevocabila a instantei, statul va trebui sa vina cu o procedura de restituire a acestor sume, deoarece cei 600-700 milioane de euro se pot transforma in 1,2 miliarde de euro, din cauza cheltuielilor de judecata”, avertizeaza avocatul.

In aprilie, Curtea de Justitie a Europei a emis o decizie, potrivit careia Romania incalca legile europene din cauza ca taxa de prima inmatriculare descurajeaza achizitia masinilor second-hand din afara tarii, fara sa afecteze piata autoturismelor similare din Romania.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,557FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente