Apostol Andrei, un specialist roman din America, sustine ca Guvernul SUA a recunoscut ca injectarea sub presiune a apelor uzate produce roiuri de cutremure, dar acestea nu sunt periculoase, asa cum este poluarea panzei freatice prin acest procedeu
„Sa revenim la roiul de cutremure de langa Galati. Seismologii americani de cele mai multe ori evita sa vorbeasca in lucrarile lor despre ceea ce ei nu sunt in stare sa explice prin metode clasice de matematica si fizica. De exemplu, una din cele mai citite lucrari de introducere in seismologie, scrisa de profesorul Peter M. Searer, de-abia pomeneste in doua-trei cuvinte despre roiurile de seisme. Atat Searer, cat si Markus Bath, un alt seismolog care a scris o introducere in seismologie, remarca faptul ca roiurile de cutremure au tendinta sa apara mai ales in zonele vulcanice. Din pacate aceasta observatie nu ne ajuta cu nimic la Galati, unde pana in prezent nu au erupt vulcanii inca.
In aceste conditii ramane intrebarea ce anume a condus la declansarea roiului de cutremure din apropiere de Galati? Cauza a fost naturala, sau provocata de catre activitatea omeneasca? Sa examinam in cele ce urmeaza ambele ipoteze.
Seismologii Americani au stabilit ca atat seimele obisnuite de mica magnitudine, cat si roiurile de cutremure care au zguduit in mod repetat statul Oklahoma pot fi corelate in mod evident cu injectarea sub presiune la mare adancime in subsol a apelor uzate, deosebit de otravitoare pentru oameni. Aceste ape sunt un produs al fracturarii rocilor cu scopul extractiei petrolului si gazelor naturale. Mai mult de 200 de cutremure cu magnitudine situata in jurul valorii 3 au fost inregistrate in statul Oklahoma incepand cu luna ianuarie 2009, o crestere uriasa a seismicitatii din aceasta regiune, comparativ cu anii anteriori. Atat seismologii din organizatia nationala US Geological Survey (USGS), cat si cei locali din organizatia Oklahoma Geological Survey au stabilit o corelatie evidenta intre activitatea de injectare sub presiune a apelor uzate in extractia petrolului si cutremure. Intre anii 2009 si 2013, odata cu initierea operatiilor de injectare sub presiune a apelor, au aparut o serie de roiuri de cutremure, roiuri necunoscute sau extrem de rare inainte de anul 2009. Un nou termen stiintific – „seismicitate indusa prin injectia sub presiune a apelor” a fost introdus in textele organizatiei nationale USGS.
Europa expusa mai mult decat America la otravirea apelor
Mai mult de 100.000 de foraje de mare adancime care injecteaza apa otravita sub presiune au fost facute in ultimul deceniu pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Cu toate acestea, Guvernul American considera cutremurele induse prin activitatea de extractie a gazelor si petrolului fara un risc important pentru oameni.
Daca aceasta concluzie este acceptata de locuitori, nu acelasi lucru se poate spune despre cazurile de otravire a apelor de baut din panza freatica, otravire provocata de aceeasi injectie sub presiune a apelor provenite din procesul de fracturare a rocilor. O alta concluzie de mare interes pentru locuitori este ca fracturarea in sine nu produce nicio crestere a seismicitatii si nicio otravire a apelor de baut din panza freatica. Numai injectarea apelor uzate sub presiune ar fi cauza roiurilor de seisme, cat si cauza otravirii panzei de apa freatica. Explicatia ar fi cresterea umezirii, cat si a presiunii apelor din porii rocilor in zona fracturilor pre-existente. Odata cu acest fenomen, rezistenta de rupere la forfecare a zonei de falie scade, iar numarul roiurilor de cutremure creste. Cat despre otravirea apelor din panza freatica, aceasta nu poate fi controlata prin analiza locatiei sondelor de injectare a apelor uzate sub mare presiune.
Acest risc, mare sau mic, trebuie acceptat odata cu avantajele economice rezultate din scaderea importurilor de petrol. Benzina pentru masini trebuie sa fie cat mai ieftina si acest lucru ii face pe toti americanii sa fie fericiti. Pe de alta parte, spre deosebire de Europa, orasele americane ocupa suprafete ridicol de mici comparativ cu spatiile uriase in care densitatea locuitorilor este foarte mica. Cu alte cuvinte oamenii care ar putea fi otraviti prin activitatea de injectare sub presiune a apelor uzate sunt mult mai putini, comparativ cu Europa, unde densitatea oraselor si satelor este extrem de mare.
Nu avem in Romania o statistica a numarului de foraje in care se face o injectare in subsol a apelor otravite rezultate din procesul de fracturare a rocilor. Oamenii de rand nu cunosc in ce masura aceasta noua tehnologie se utilizeaza si la noi in tara. Cu alte cuvinte ar fi necesara o mai buna informare a oamenilor de rand care ar putea suferi prin otravirea apelor din panza freatica. Cat despre roiurile de cutremure de langa Galati, acestea nu prezinta niciun pericol.”