Eco-Rom Ambalaje a facut un clasament al oraselor cu cele mai bune puncte de colectare a deseurilor din Romania.
Zalau, Sfantu Gheorghe si Ploiesti au cel mai bune sisteme de colectare separata si reciclare a deseurilor.
Sub 65 la suta dintre romani spun ca au acces la serviciile de colectare selectiva, cu o treime mai mult decat acum patru ani, in conditiile in care, conform legislatiei europene, pana la finalul anului toti romanii trebuie sa poata separa deseurile de ambalaje, potrivit unui comunicat al companiei.
Trei dintre orasele din Romania care dezvolta sistemul de colectare separata in parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje s-au remarcat prin cantitatile colectate si calitatea asigurarii acestui serviciu pentru populatie. Orasul Zalau este lider in privinta cantitatilor reciclate pe cap de locuitor. In municipiul Zalau, fiecare locuitor colecteaza separat aproximativ 1 kg de deseuri reciclabile lunar, in timp ce media pe tara, in mediul urban, este de 0,4 kilograme pe cap de locuitor pe luna.
In 2014, in municipiu au fost reciclate aproximativ 1.000 de tone de deseuri de ambalaje, cei peste 53.000 de locuitori ai municipiului Zalau avand acces la sistemul de colecatre separata prin 262 de containere colorate, pentru deseuri de ambalaje de hartie-carton, plastic-metal si sticla, scrie MEDIAFAX.
Sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje a fost introdus in Zalau acum aproximativ sapte de ani.
In municipiul Sfantu Gheorghe, care de altfel a castigat competitia „Orasul Reciclarii” 2014 organizata de Eco-Rom Ambalaje, deseurile de ambalaje sunt depuse separat corect in containerele colorate in proportie de peste 99 la suta.
Cei 56.094 de locuitori au acces la serviciul de separare a deseurilor de ambalaje prin cele 369 de containere colorate, iar 1.900 de gospodarii pot separa deseurile prin intermediul sistemului cu saci colorati. Mai mult decat atat, anul trecut au fost lansate primele proiecte de colectare „din usa in usa” destinate blocurilor mai mici, prin care fiecare cetatean are la dispozitie propria structura securizata de colectare separata (tip raft).
In 2014, in municipiu au fost colectate separat si reciclate aproximativ 750 tone de deseuri de ambalaje, de 7 ori mai mult fata de cantitatea reciclata in primul an de implementare a sistemului de colectare separata, 2009.
Municipiul Ploiesti s-a confruntat cu fenomenul de amploare al furtului deseurilor reciclabile din containere si este printre primele orase din tara care au luat masuri de sanctionare a acestuia. Conform legislatiei in vigoare, persoanele care sustrag deseurile din sistemele de colectare sunt pasibile de amenda intre 600 si 1.000 lei, iar deseurile reciclabile furate sunt confiscate. In 2014, in Ploiesti au fost realizate 57 de sesizari catre Politia Locala privind furtul deseurilor din sistemele de colectare publice si 3,4 tone de deseuri de ambalaje au fost confiscate si reintroduse in circuitul normal de reciclare.
In plus, in cadrul Regiei Autonome de Servicii Publice a municipiului, a fost infiintata in anul 2013 o comisie responsabila de colectarea separata, in cadrul careia exista inspectori care verifica saptamanal punctele de colectare, sesiseaza eventualele probleme si identifica solutii pentru rezolvarea lor. Eliminarea furtului a condus la cresterea cantitatilor colectate cu 30 la suta fata de anul precedent.
Cei peste 197.000 de ploiesteni au acces la 654 de containere speciale. Anul trecut, ploiestenii au colectat separat peste 560 tone de deseuri de ambalaje, de 17 ori mai mult fata de cantitatea reciclata in primul an de implementare a sistemului, respectiv din 2010. In prezent, la nivel national, se recicleaza 55 la suta din ambalajele puse pe piata, potrivit Eco-Rom Ambalaje, al carui sistem de colectare separata este prezent in 464 de localitati (87 la suta din mediul urban si 13 la suta din mediul rural) si deserveste 9.027.934 de locuitori.