Care sunt cele mai vanate zone pentru morile de vant

Proiecte de peste 2.600 MW au contracte de racordare la retea incheiate. Dobrogea conduce detasat, dar sunt judete din Moldova si Banat, precum Galati sau Caras-Severin, care vin din urma.zone prielnice

Aflata in centrul atentiei, Dobrogea ramane in topul preferintelor cand vine vorba despre investitii in eoliene, insa Moldova vine puternic din urma. Capacitatea totala avizata pentru a fi racordata la retea in aceasta regiune a ajuns la 1.450 de MW, ceea ce inseamna o putere echivalenta a doua reactoare de la Cernavoda.

Daca judecam dupa avizele tehnice de racordare la retea acordate de Transelectrica, Vaslui, Iasi si Galati sunt punctele de pe harta Moldovei cele mai cautate de investitori. In aceste judete, capacitatile instalate ar urma sa depaseasca 475 MW, 420 MW, respectiv 405 MW.

Proiecte mai avansate sunt putine, insa, aici. Dintre cele trei, Galati conduce detasat, avand deja contracte de racordare pentru 240 MW eoliene. O explicatie este si cooperarea buna a investitorilor cu autoritatile. Chiar si asa, aceste proiecte mai au multe avize de obtinut.

Turbine pe creste montane

„Moldova si Dobrogea sunt foarte aglomerate. Cu toate acestea, in toti acesti ani, nu s-a realizat nicio zecime din ce s-a solicitat, din cauza legislatiei, care impiedica obtinerea finantarii. Sunt foarte putine banci care finanteaza proiecte eoliene in Romania”, afirma Marian Turbatu, presedintele Asociatiei Eoliene Romane.

O alta zona interesanta pentru cei care vor sa produca energie din vant este Caras-Severin, judet ale carui creste muntoase asigura conditii suficient de bune ca turbinele eoliene sa se invarta cu putere. Proiecte de peste 250 MW au primit aici avize tehnice de racordare la retea, iar pentru alti 90 MW sunt semnate deja contractele de racordare la reteaua de electricitate.

Data fiind „aglomeratia” din Dobrogea, orientarea companiilor si catre alte zone este de inteles. „Noi am investigat judetul Caras-Severin, am instalat aparate de masura pe Semenic. Chiar daca e o zona foarte buna din punct de vedere al vantului, exista alte constrangeri: sunt probleme de mediu, pentru ca e parc national, in plus, e problema cum transporti utilajele in varful muntelui”, ne-a declarat Alexandru Teodorescu, consultant in domeniu.

Cursa contracronometru

Potrivit acestuia, cand vine vorba despre posibilitatea conectarii la retea, Dobrogea este pe ultimul loc pentru unii nouveniti pe aceasta piata. „Interesul pentru Dobrogea nu a scazut. Cand vor trebui puse in functiune centralele, insa, atunci va fi o cursa contracronometru pentru accesul la retea”, sustine Miruna Suciu, partener Musat&Asociatii.

La finele lunii martie, proiecte de peste 2.627 MW aveau contracte de racordare la retea semnate, cea mai mare parte in Dobrogea. In plus, mai sunt avize pentru alti aproape 5.000 MW.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *