Carnatii si salamurile cresc riscul de boli cardiace

Consumul de carne procesata, precum cea pentru carnati, creste predispozitia pentru afectiunile cardiace, in timp ce carnea rosie nu pare sa fie la fel de nociva, arata un studiu recent realizat de Universitatea Harvard.alimente si sanatate

Cercetarea, in care au fost implicate peste un milion de persoane, a demonstrat ca prin consumul a 50 de grame de carne procesata pe zi sporeste riscul de diabet, in timp ce pericolul nu este similar in cazul carnii neprocesate, precum cea de vita, miel sau porc, chiar daca cele doua sortimente au acelasi continut de grasimi.

Potrivit specialistilor, diferenta poate fi reprezentata de continutul de sare si conservanti din carnea procesata. In aceasta categorie intra si carnea preparata prin afumare, condimentare si sarare, precum sunca, salamul sau carnatii.

„Sarea creste tensiunea arteriala, principalul factor de risc pentru afectiunile cardiace”, spune studiul publicat in revista „Circulation”.

Experimentele de laborator au aratat ca nitratii, conservant folosit pentru prepararea mezelurilor, pot produce, in timp, arteroscleroza si cresc intoleranta la glucoza, care genereaza probleme cardiace si diabet.

Echipa de specialisti de la Harvard a demonstrat ca prin consumul a 50 de grame de carne procesata pe zi – echivalentul unui carnat sau a doua felii de sunca prajita – creste cu 42% riscul de a dezvolta probleme coronariene si cu 19% predispozitia la diabet.

„Stilul de viata asociat consumului de carne procesata reprezinta principalul factor de risc pentru bolile cardiace”, incheie autorii studiului.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *