A cincea leguma in top 10 al consumului, cartoful a fost repozitionat ca urmare a unor procesari atermice, la cea de-a XX-a Conferinta Anuala a Societatii Americane de Chimie, din Boston, SUA, ca o sursa buna de antioxidanti.
Aplicarea unui tratament cu energie electrica, precum si cu ultrasunete ar putea imbunatati activitatea antioxidanta a cartofilor, potrivit unui studiu recent de la Obihiro University din Hokkaido, Japonia.
Kazunori Hironaka, coordonatorul echipei de cercetari, a precizat ca procesarea cartofilor prin curenti electrici de mica intensitate sau prin ultrasunete a condus la o crestere a activitatii antioxidante cu pana la 60 de procente. Tratamentul cu ultrasunete a constat in imersarea de cartofi intregi in apa, urmat de aplicarea de ultrasunete timp de 5-30 de secunde, iar cel prin curenti electrici a constat in cufundarea cartofilor intr-o solutie de sare timp de 10 secunde si apoi aplicarea unor curenti electrici de mica intensitate pentru 10, 20 si 30 de minute.
Antioxidantii sunt substante naturale, implicate in reducerea radicalilor liberi formati in organism prin degradarea biomoleculelor implicate in organizarea si functionarea celulei. Paleta patologiilor generate de actiunea radicalilor liberi este extrem de larga: de la inflamatii, ateroscleroza, ischemie pana la cancer. Antioxidantii au rolul de neutralizare a radicalilor liberi si a peroxizilor, intervenind in mecanismul de initiere a patologiei la nivel celular. Antioxidantii determinati de echipa de cercetatori niponi fac parte din grupul bioflavonelor, alcatuit din flavonoli, flavone, cathehine, izoflavone si fenoli, existenti in orice tesut vegetal. Alaturi de superalimentele afine, kiwi, ciocolata, vin rosu si nuci, recunoscute ca fiind cele mai importante surse de antioxidanti, cartoful reintra astfel in sfera de interes a oamenilor de stiinta, alte metode de procesare urmand a fi cercetate in vederea potentarii continutului de vitamina C sau de minerale.
Exista la ora actuala atat probe experimentale, cat si epidemiologice care indica faptul ca starea nutritionala joaca un rol esential in apararea antiradicali liber, si ca instalarea stresului oxidativ la nivel celular este consecinta unui surplus de radicali liberi fata de capacitatea organismului de a-i neutraliza.
Sursa: Jurnalul National