Casa Verde, Programul Rabla, proiectele pentru impaduriri si pistele pentru biciclisti sunt cele mai importante programe cu care se lauda ministerul mediului

Casa Verde, Programul Rabla, proiectele pentru impaduriri si pistele pentru biciclisti sunt cele mai importante programe cu care se lauda ministerul mediului

Pentru apa si canalizare, Romania a accesat cele mai multe fonduri europene dedicate infrastructurii verzi de mediu. Desi Uniunea Europena a pus la dispozitie Romaniei 5,6 milarde de euro, doar 100 de milioane de euro au ajuns in buzunarele celor care au depus proiecte pentru infrastructura de mediu.

Datele vin de la Autoritatea de Management pentru programul Operational de  Mediu care a facut un bilant al investitiilor verzi in infrastructura de mediu.
Casa Verde, Programul Rabla, proiectele pentru impaduriri si pistele pentru biciclisti sunt cele mai importante programe cu care se lauda ministerul mediului. Potrivit ministrului, Laszlo Borbely romanii sunt interesati sa foloseasca energia verde, regenerabila o dovada fiind numarul mare de proiecte depuse in aceste programe.
Putem sa ne mandrim cu aceste programe sau cu unele din ele care inseamna si o reducere a emisiilor de cabon darsi un mediu mai sanatos. Casa Verde are un success fulminant. Anul trecut au fostv depuse 18.000 de dosaresi acum in 5 zile au fost depuse aprope 5.000 de cereri. Un alt program care se tot discuta si spun ca este de success este programul Rabla, pentru ca scoatem pe margine acele masini care polueaza” spune ministrului, Laszlo Borbely.
Problema insa ramane atragerea fondurilor europene pentru programele de mediu. Romania la acest capitol sta bine din punctul de vedere al contractarii, unde suntem pe primul loc cu 5,3 miliarde de euro contractati din ce 5,6 miliarde pue la dispozitie de Uniunea europena, dar doar aproape 100 de milioane de euro sunt absorbiti efectiv de benficiari. Ministrul Laszlo Borbely recunoaste ca este si vina ministerului in acest caz.
Pe de alta parte Directorul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial de Mediu, Doina Frant spune ca pana acum s-au luat o serie de masuri care sa vina in ajutoprul celor care vor sa acceseze fondueri europene pentru infrastructura de mediu.
” La nivelul Autoritatii de Management si a ministrului s-au luat o serie de masuri de a reduce foarte mult perioada de pregatire si aprobare a acestor proiecte, s-a redus si numarul de documente solicitate.”
La capitolul impaduriri Ministerul mediului aloca anul acesta aproape 400 de milioane de lei pentru plantarea de copaci. De anul trecut si pana in prezent suprafata impadurita a Romaniei prin programe le de mediu a crescut doar cu 0,3 la suta, asta in conditiile in care si ministerul mediului recunoaste ca defrisarile ilegale continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *