CAZUL FLAMINIA / Liderul liberalilor prahoveni, Mircea Rosca: „Statia de epurare nu are aviz de mediu. Protejati cetatenii judetului Prahova”

CAZUL FLAMINIA / Liderul liberalilor prahoveni, Mircea Rosca: „Statia de epurare nu are aviz de mediu. Protejati cetatenii judetului Prahova"
CAZUL FLAMINIA / Liderul liberalilor prahoveni, Mircea Rosca: „Statia de epurare nu are aviz de mediu. Protejati cetatenii judetului Prahova”

Presedintele PNL Prahova, deputatul Mircea Rosca, a sustinut o declaratie politica in Parlament in care atrage atentia asupra situatiei deseurilor toxice de pe nava Flaminia, resturi ce urmeaza sa fie decontaminate de o firma in Prahova.

Liberalul avertizeaza asupra lipsei avizului de mediu a statiei de epurare ce ar urma sa preia deseurile, facand, astfel, un apel catre institutiile statului, in special catre Ministerul Mediului si Garda de Mediu, sa trateze problema deseurilor cu toata seriozitatea, o monitorizare atenta a acestora fiind in beneficiul mediului si al cetatenilor din Prahova, sustine liderul PNL.

Mircea Rosca nu uita sa trimita un semnal si catre autoritatile judetene, amintind, astfel, ca acestea „au datoria sa protejeze cetatenii acestui judet, primind in acest sens un mandat explicit din partea lor la ultimele scrutine electorale”.

Mai jos, declaratia politica integrala sustinuta de presedintele PNL Prahova in Parlamentul Romaniei

Declaratie politica

Stimati colegi parlamentari,

Cazul navei Flaminia, amplu mediatizat, m-a determinat sa am astazi aceasta interventie de la tribuna Parlamentului. Vreau sa precizez de la inceput ca toata zvonistica si toate scenariile create in jurul acestui caz nu aduc nimic bun Romaniei si cetateanului de rand.
Cred ca este foarte important ca aceasta situatie care din punctul meu de vedere nu contine nicio intriga cu iz scandalos, sa fie rezolvata de autoritatile romane cu responsabilitate, profesionalism si in mod transparent.

Faptul ca o nava distrusa partial in urma unui incendiu anul trecut, a acostat in portul Constanta, pentru proceduri de decontaminare, urmand ca apoi sa intre in reparatii, nu ar trebui sa inflameze spiritele.

Este adevarat ca prezenta acelor substante chimice periculoase la bordul navei reclama masuri speciale de siguranta luate de catre cei care asigura lucrarile de decontaminare, insa acest lucru nu justifica intreaga avalansa de supozitii unele dintre ele de-a dreptul apocaliptice.

Insa in legatura cu acest subiect, exista un aspect care, in calitate de deputat si de locuitor al judetului Prahova ma deranjeaza. Din relatarile publice, in ultima perioada, a fost acreditata ideea ca apele uzate ramase pe nava Flaminia in urma stingerii incendiului vor fi transportate la o firma din Prahova, unde ar urma sa fie epurate.

Din informatiile pe care le detin, statia de epurare din judetul Prahova care ar urma sa proceseze aceste ape uzate nu beneficiaza de aviz de mediu pentru functionare, de aceea este vital pentru protectia mediului si a locuitorilor acestui judet ca autoritatile competente sa se asigure ca intreg procesul se desfasoara legal si cu respectarea cerintelor de mediu si de siguranta a populatiei. Nu vreau sa fiu inteles gresit, ca as incerca prin aceasta interventie publica sa iau apararea cuiva sau sa acopar pe cineva, doresc doar sa fac un apel catre toate entitatile statului cu responsabilitati directe in gestionarea acestui caz sa fie vigilente si sa se implice cu responsabilitate maxima in gestionarea acestei situatii.

Ma adresez in principal oficialilor Ministerului Mediului, ai Garzii de Mediu care sunt obligati sa monitorizeze procedurile de decontaminare a navei astfel incat sa nu existe niciun risc de mediu si pentru populatie, precum si autoritatilor locale din judetul Prahova care au datoria sa protejeze cetatenii acestui judet, primind in acest sens un mandat explicit din partea lor la ultimele scrutine electorale.

Nu este un apel populist, imi doresc sa existe comunicare si decizii luate transparent in legatura cu acest subiect, pentru ca interesul public fata de acest caz este unul crescut. La nivel de imagine, Romania a avut dupa anii 89, multe etichete pe nedrept puse. A existat un intreg foileton mediatic legat de ingroparea in Romania a deseurilor radioactive, nu vreau ca acest scenariu sa se repete si sa devenim din nou periferia Europei, iar judetul Parhova un punct toxic pe aceasta harta. De aceea, trebuie sa dovedim ca respectam legislatia europeana in domeniu, ca respectam bunele practici in materie de operatiuni de decontaminare a navelor si ne protejam si respectam cetatenii.

Finalizarea cu succes a acestei operatiuni va reprezenta o carte de vizita importanta pentru Romania in relatiile cu partenerii externi. De aceea, consider un plus faptul ca specialistii nostri vor repara aceasta nava intr-un port romanesc.
Apelul meu este pentru un parteneriat responsabil si constructiv intre toti factorii implicati in aceasta speta pentru ca avem nevoie de colaborare intre institutiile statului, in numele interesului public si al cetateanului.

Va multumesc,

Mircea Rosca

Deputat PNL de Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *