Materialele textile vechi, transformate in masti expresive

Materialele textile vechi, transformate in masti expresive
Materialele textile vechi, transformate in masti expresive

De o lectie practica plina de creativitate au avut parte ieri, 3 iunie, baimarenii care au ales sa participe la un atelier de realizare a mastilor din materiale textile. Voluntari, dar si persoane dornice sa isi descopere talentele au confectionat masti, sub indrumarea artistului plastic Marcel Stanciu. Atelierul face parte dintr-un proiect mai amplu, care cuprinde mai multe activitati ce imbina comportamentul ecologic cu arta si care se desfasoara in perioada 3 – 10 iunie in Baia Mare.

Proiectul „Laborator creativ de reciclare” promoveaza ecologia si ideea de reciclare a obiectelor uzate, prin dezvoltarea abilitatilor artistice. Prima lectie oferita celor dornici sa invete noi tehnici de transformare a materialelor in lucrari de arta a presupus realizarea unor masti din textile.

„Am adus niste forme negative pe care le aveam in atelier si incercam sa facem niste masti, niste figuri luate din cotidian, care pentru ei o sa fie o surpriza. E o tehnica asa cum se lucreaza tehnica icoanei, in oglinda, noi lucram pe negativ, intr-o forma negativa, iar pozitivul o sa-l vedem abia la sfarsit, deci va fi o surpriza pentru ei, pentru ca ceea ce va iesi niciunul nu cred ca s-a gandit ca asa o sa arate la final”, a explicat artistul plastic Marcel Stanciu, care este si profesor la Palatul Copiilor din Baia Mare.

Atelierul a fost foarte bine primit de cei prezenti, care au marturisit ca, desi nu au mai facut asa ceva inainte, au reusit sa prinda „secretele” si sa isi confectioneze propria masca.

„Mi-a placut foarte mult cum a iesit aproape de final imaginea si de-abia astept sa vad ce o sa iasa din ce am facut. Oricum, presimt ca o sa iasa ceva foarte frumos. Nu am mai facut asa ceva inainte, dar pentru prima oara vad ca m-am descurcat foarte bine”, a povestit unul dintre participanti, Andrei Poldisar.

Ideea proiectului „Laborator creativ de reciclare” a fost lansata de un grup de tineri, care recent a infiintat o noua organizatie nonguvernamentala la nivel local, denumita „Edfame”. Voluntarii au precizat ca oricine este binevenit si ii invita pe toti cei care doresc sa participe la ateliere.

„Cine doreste poate participa, noi avem un grup tinta, dar acceptam pe oricine este interesat sa vina. In primul rand, participarea la aceste ateliere ne dezvolta latura artistica, ne pune in relatii unii cu ceilalti si ramai cu o experienta, plus o diploma oferita de noi la final”, a aratat Loredana Hoza, responsabil comunicare in cadrul organizatiei.

Printre activitatile care se vor desfasura in cadrul proiectului se numara diferite ateliere, de la realizarea colajelor, pana la personalizarea tinutei vestimentare. Programul complet al activitatilor poate fi consultat pe pagina de facebook „Laborator creativ de reciclare”.

Proiectul este cofinantat prin programul Tineretul in Actiune. Acesta se desfasoara zilnic, in perioada 3 – 10 iunie, intre orele 17.00 si 20.00, la sediul Team For Youth Association din Baia Mare (str. Vasile Lucaciu nr. 55A).

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente