Tot mai multi oameni mor de cancer in Republica Moldova, sustin medicii oncologi

Tot mai multi oameni mor de cancer in Republica Moldova, sustin medicii oncologi
Tot mai multi oameni mor de cancer in Republica Moldova, sustin medicii oncologi

Anual, mii de pacienti completeaza lista bolnavilor de cancer. Potrivit medicilor, de cele mai dese ori boala este depistata tarziu, cand operatia devine inevitabila. Pentru a preveni astfel de situatii, traditional in tara este organizata saptamana anti-cancer.

Aceasta femeie a aflat ca are cancer colorectal acum cateva luni. Nici nu a banuit, deoarece nu avea probleme de sanatate. A venit la Institutul Oncologic dupa ce, brusc, a inceput sa se simta rau. Aici medicii au anuntat-o ca singura ei sansa de a supravietui este interventia chirurgicala.

“Am venit, am facut examinarile medicale si mi s-a spus ca trebuie sa fac operatie. Tratamentul de recuperare, dupa operatie, a durat doua luni. Acum parca ma simt bine, dar a trecut putin timp dupa operatie, asa ca nu pot sa spun nimic”, a spus femeia.

Pentru a evita operatiile, medicii recomanda sa consultam constant medicul oncolog.

Unele paciente sustin ca fac cu regularitate investigatii medicale.

“La mine totul e in regula, dar stiti cum e. Daca nu-ti porti de grija, nimeni nu o face in locul tau”, a spus o doamna.

Potrivit medicilor, cancerul poate fi tratat daca este depistat din timp.

“Cancerul este o maladie care nu doare. Cand apare durere, atunci este tardiv. Aceste controale profilactice pot preveni sau depista o malformatie la un stadiu incipient”, a declarat directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat.

Anual, in tara noastra, mor peste 5.000 de oameni de cancer. Totodata, in fiecare an, sunt inregistrate cate 8.000 de cazuri noi. In prezent, 45 de mii de pacienti urmeaza tratament anticancer.

In fiecare an, statul cheltuieste pentru tratamentul bolnavilor de cancer 128 de milioane de lei. Saptamana anti-cancer se desfasoara in perioada 4-8 iunie in Chisinau, Criuleni, Soroca, Orhei, Stefan-Voda. In Capitala consultatiile vor fi oferite in incinta Institutului Oncologic.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente