Ziua Mediului, sarbatorita prin competitii – Poluari simulate pe Cris

Ziua Mediului, s?rb?torit? prin competi?ii - Polu?ri simulate pe Cri?
Ziua Mediului, sarbatorita prin competitii - Poluari simulate pe Cris
Ziua Mediului, sarbatorita prin competitii – Poluari simulate pe Cris

Ieri, 4 iunie 2013, la Priza de Apa Oradea, reprezentantii mass-mediei locale, alaturi de angajatii Administratiei Bazinale de Apa Crisuri, au participat la o competitie pe cursul raului Crisul Repede. Concurentii au avut ca adversar „timpul de interventie la poluare”. Competitia s-a desfasurat contra cronometru si a presupus interventia in caz de poluari accidentale cu produse petroliere. Concursul a avut trei etape care au pus la incercare priceperea, indemanarea si spiritul de echipa.

In prima etapa, concurentii au fost instruiti si au primit echipamentele de protectie. In a doua etapa s-a asamblat un baraj plutilor, avand o lungime de 50 m, care a fost ancorat pe ambele maluri cu un unghi de 45 grade. Pentru aceasta etapa au fost utilizate barci, veste, cizme si baraje. Poluarea a fost simulata cu ajutorul unui material absorbant, numit perlita, material care se foloseste in cazul poluarilor cu produse petroliere. Dupa ce barajul a fost corect ancorat, cu ajutorul unor recipiente speciale s-a colectat materialul absorbant. In ultima etapa, concurentii au facut determinarea oxigenului si a PH-ului din apa raului, acestea fiind primele probe care se fac la fata locului in caz de poluare.

„In ciuda temperaturilor destul de scazute pentru aceasta perioada, concurentii au dat dovada de indemanare si spirit de echipa. Sectorul ales nu a fost unul foarte usor intrucat, specific raului Crisul Repede, viteza de scurgere este destul de mare si poate sa puna probleme si celor cu experienta in domeniu. Anual, ABA Crisuri desfasoara astfel de simulari pentru a reduce timpul de interventie in caz de poluari. Azi (nr. – ieri), in mai putin de 45 de minute, echipa a reusit sa ancoreze barajul si sa colecteze substanta poluatoare. Este un rezultat foarte bun si ii felicitam”, a declarat Dumitru Voloseniuc, directorul ABA Crisuri. La finalul actiunii, cei 16 participanti din mass-media oradeana si din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Bihor au fost premiati cu diplome de onoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *