CE a aprobat primul proiect de management al deseurilor din Romania, de 36 milioane euro

Comisia Europeana (CE) a aprobat primul proiect de management integrat al deseurilor din Romania, de 36 milioane euro, din care aproape 75% este finantat din fonduri europene, a anuntat, luni, Ministerul Mediului.
managementul-deseurilor
Prin acest proiect de la Bistrita-Nasaud, depozitele rurale si urbane de deseuri, care nu se ridica la nivelul standardelor europene, vor fi inchise.

„Astfel, 204 depozite neconforme vor fi inlocuite de un depozit regional de mari dimensiuni. In plus, prin proiect se vor construi o linie de sortare, o statie de compost pentru deseurile biodegradabile, 5 platforme de colectare si 5 statii de transfer al deseurilor. De asemenea, proiectul include investitii pentru implementarea unui sistem de colectare selectiva. Peste 300.000 de locuitori vor beneficia de acest proiect, investitiile urmand a fi finalizate pana in 2011”, potrivit comunicatului Ministerului Mediului.

Romania va primi de la Comisia Europeana, prin Programul Operational Sectorial „Mediu”, 1,17 miliarde euro in perioada 2007-2013 pentru proiecte vizand managementul integrat al deseurilor.

Proiectele trebuie sa demonstreze o abordare integrata a acestui domeniu, propunand investitii in achizitionarea de containere pentru colectarea selectiva, facilitati de transport, sortare, compostare si reciclare, construirea de depozite de deseuri la standarde europene, inchiderea depozitelor vechi, neconforme.

In prezent, Ministerul Mediului coordoneaza pregatirea a 30 de proiecte de management integrat al deseurilor, care vor absorbi in totalitate suma alocata. Beneficiarii proiectelor sunt consiliile judetene.

Saptamana trecuta, Ministerul Mediului a transmis Comisiei Europene, spre aprobare, un alt proiect major privind management integrat al deseurilor in judetul Vrancea, de peste 43 milioane euro, din care contributia UE va depasi 27 milioane euro.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara in martie ca declansarea in 16 iulie a procedurii de infringement pentru gropile de gunoi neecologice ramase deschise este aproape certa.

„La data cand ar trebui sa fie inchise toate gropile de gunoi neecologice asa cum am negociat (iulie 2009) vom reusi inchiderea a circa 70-80% din ele. Eu voi merge la Comisia Europeana sa mai cer o pasuire, dar sunt aproape sigur ca se va declansa”, a spus Nemirschi.

El adauga ca a vorbit cu ministrii de resort din Grecia si Italia, care au avut de asemenea probleme la acest capitol, iar acestia i-au spus ca au transferat amenzile de sute de mii de euro pe zi pe care statele lor ar fi trebuit sa le plateasca catre autoritatile locale care nu si-au indeplinit indatoririle.

Romania ar trebui sa plateasca circa 200.000 euro pe zi pentru gropile neecologice ramase deschise, din 2010, deoarece procedura de infringement include mai multe etape, care ar amana data platii amenzilor cu sase luni, iar ministrul spera ca pana atunci situatia sa fie rezolvata.

Tot in martie, directorul general al Autoritatii de Management pentru POS Mediu, Silviu Stoica, spunea ca autoritatile judetene trebuie sa inceapa sa faca investitii pentru inchiderea gropilor de gunoi neconforme din mediul rural si urban, banii urmand sa le fie rambursati dupa aprobarea aplicatiei la Bruxelles.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *