CE, preocupata de calitatea aerului

ANALIZA – Romania, „sarita” deocamdata de responsabilii europeni
Comisia Europeana se intereseaza de calitatea aerului in statele membre. Oficialii europeni au adresat o scrisoare in care cer informatii din partea a 23 de guverne in privinta actiunilor pe care acestea le intreprind pentru a atinge standardul de calitate a aerului impus de UE, cunoscut sub denumirea de PM 10. Romania nu a fost deocamdata chestionata, din cauza integrarii tirzii.

Actiunile Comisiei urmeaza intrarii in vigoare la jumatatea lunii trecute a noii directive privind calitatea aerului. Aceasta permite statelor membre sa solicite prelungirea timpului acordat pentru a atinge standardele privind PM10 in anumite conditii. Standardul impus de Uniunea Europeana vizeaza particulele periculoase din aer, emise de industrie si trafic, care pot provoca astm, probleme vasculare, cancer pulmonar si chiar deces prematur. „Poluarea aerului are un impact grav asupra sanatatii si in acord cu standardele trebuie sa ii acordam prioritate. Intrarea in vigoare a directivei privind calitatea aerului si un aer mai curat pentru Europa marcheaza o noua faza a implementarii si consolidarii standardelor calitatii aerului”, a explicat grecul Stavros Dimas, comisarul european pentru mediu, citat de Medifax.

TINTE AMBITIOASE. Noua directiva stabileste tinte ambitioase pentru ameliorarea starii de sanatate a cetatenilor si a calitatii mediului pina in 2020. Cu toate acestea, din cauza dificultatilor cu care se confrunta mai multe state membre, termenul aplicarii directivei poate fi extins. In cazul PM10, pentru care declaratiile mandatorii au intrat in vigoare din 2005, termenul poate fi extins pina la 10 iunie 2011. Potrivit estimarilor, in aproximativ 40% din teritoriul UE, calitatea aerului nu corespunde standardului PM10. Comisia Europeana a trimis notificari pentru 23 de state membre care au raportat depasiri ale limitelor PM10 in 2006, cerindu-le informatii suplimentare in legatura cu etapele parcurse pina la 30 septembrie 2008. Cererile nu se aplica Irlandei si Luxemburgului, care nu au raportat depasiri in 2006, si Bulgariei si Romaniei, care au devenit state membre abia in 2007. In scrisoare, Comisia Europeana precizeaza ca statele membre pot solicita extinderea termenului de aplicare pina la 31 octombrie 2008. In cazul in care prevederile directivei nu sint indeplinite sau cererea de extindere a termenului nu este trimisa, se vor adopta actiuni juridice impotriva statului in cauza.

NOI AM REDUS EMISIILE. Teoretic, Romania n-ar trebui sa-si faca prea multe griji. Potrivit documentelor aceleiasi Comisii Europene, tara noastra se afla pe locul al cincilea intre statele UE in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cu o scadere de 36,7% in 2006 fata de 1990 si de 43,7% fata de anul de referinta – 1989. Datele publicate de Comisia Europeana se refera la situatia inregistrata pina in anul 2006 inclusiv. In acest clasament, Romania este devansata de Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania, care au inregistrat in 2006 o scadere fata de anul de referinta de 46,2%, 55,7%, 56,1% si, respectiv, 53%. Potrivit datelor publicate de CE pe baza informatiilor obtinute de la Agentia Europeana de Mediu, in cazul Romaniei, emisiile de gaze cu efect de sera au fost in 2006 de 156,7 tone, fata de 247,7 tone in 1990 si 278,2 tone in anul de referinta. De altfel, comisarul Dimas a salutat progresele inregistrate de o serie de state membre in 2006 pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *