„Vaquita” este o specie rara de delfini intalnita in apele Mexicului si care este, la ora actuala, cea mai amenintata specie de mamifere marine din lume: au mai ramas in viata mai putin de 100 de exemplare, arata estimarile recente. Fara un program de protectie foarte strict, acesti delfini ar putea disparea in urmatorii 4 ani.
Delfinii vaquita (Phocoena sinus) sunt mici, avand doar 1,2 -1,5 metri lungime, si traiesc in Golful California, pe coasta vestica a Mexicului.
Foarte rar vazuti, sunt cunoscuti mai cu seama datorita exemplarelor care sunt aduse la suprafata moarte, dupa ce s-au incurcat in plasele pescaresti si au pierit prin inec.
In ultimii ani, populatia lor a scazut foarte mult, principala cauza fiind folosirea unui anumit tip de plase de pescuit, utilizate pentru prinderea unui peste numit totoaba, si el o specie amenintata, dar foarte ceruta in China, unde vezica sa inotatoare este considerata o delicatesa si un aliment benefic pentru sanatate.
Pestele este pescuit cu navoade instalate vertical in apa, care constituie un „zid” in calea animalelor marine; delfinii vaquita nu pot vedea in apa aceste plase si, astfel, se incurca in ele si mor inecati (delfinii, fiind mamifere, au nevoie sa iasa periodic la suprafata ca sa respire).
Un raport publicat in luna iulie a acestui an estima ca mai exista mai putin de 100 de exemplare de delfini vaquita in salbaticie si ca populatia ar fi scazut, doar in ultimul an, cu peste 18%. Daca pescarii nu inceteaza sa mai foloseasca plasele descrise in habitatul acestor mamifere marine, atunci ele ar putea disparea peste 4 ani.
In preeznt, doar o cincime din habitatul acestor delfini este declarat arie protejata, acolo fiind interzis pescuitul cu plase. Dar fotografii din satelit au aratat ca interdictia nu este respectata, in aria protejata circuland peste 90 de vase, din care 17 aveau la bord plasele incriminate.
Singura speranta pentru delfinii vaquita ar fi un program complex de protectie care sa cuprinda masuri cum ar fi interzicerea pescuitul cu asemenea plase in intreg habitatul delfinilor, cresterea numarului barci de care sa patruleze in zona pentru depistarea vaselor vare pescuiesc ilegal si interzicerea intrarii cu plase de acest tip in toate zonele marine protejate, spune Rebecca Lent, director executiv al Marine Mammal Commission.