Cel mai inalt camp eolian din Europa, in Cluj

Administratia din Marisel a semnat contractul de asociere cu firma clujeana Ramina Eol pentru un parc eolian cu 18 turbine.
In parcul eolian de 100 de hectare din Marisel vor fi ridicate 18 turbine. Reprezentantii firmei Ramina, care a castigat licitatia pentru aceasta investitie, spun ca turbinele din Marisel vor fi amplasate pe o platforma care se afla la cea mai inalta altitudine din Europa: 1.230 de metri.

Fiecare turbina eoliana va avea o putere instalata de 2,5 megawa]i. Cele 18 turbine ar urma sa acopere necesarul de energie a circa un sfert din suprafata unui oras precum Clujul, spune presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara.

Parcul eolian cu 18 turbine de la Marisel se va desfasura pe 100 de hectare, urmand ca in functie de profit sa se extinda pe alte 300 de hectare. Pentru inceput, investitia va ajunge la 64 de milioane de euro. Societatea Ramina EOL a castigat licitatia publica de la Marisel, in defavoarea societatii Roeco Energi. Ambele societati sunt sprijinite de acelasi tip de firme energetice din Germania care fac parte din grupul E.ON Gaz.

Mai exact, Ramina are in spate compania E.ON Energi, iar Roeco, pe Nordex (producator de turbine in Germania). „Comisia Consiliului Local (CL) Marisel a decis ca oferta Ramina este mai buna decat cea a Roeco Energi”, a informat primarul comunei, Ioan Maris.

Acesta a mai precizat ca firma Ramina s-a angajat sa plateasca administratiei din Marisel 11% din profitul anual cumulat, dar nu mai putin de 204.000 de euro. „Contractul de asociere prevede ca terenul sa fie dat in folosinta pe 49 de ani. Noi nu cheltuim nici un ban, decat cu intabularea, pentru ca acum se afla in proprietatea publica a comunei si trebuie trecut in proprietate privata a comunei”, a mai adaugat Maris. Reprezentantii Ramina au precizat ca turbinele din Marisel vor fi amplasate la cea mai mare altitudine din Europa: 1.230 de metri.

„Terenul permite transportarea materialelor si ridicarea turbinelor la o asemenea inaltime”, a spus unul dintre asociatii Ramina, Toader Gherman. Tot parcul ar urma sa aiba o putere energetica de 45 de megawa]i, (adica 2,5 megawa]i de fiecare turbina). „Dupa realizarea investitiei, cu ajutorul bursei, ne vom racorda la reteaua nationala de energie, Transelectrica”, a spus si cel de-al doilea asociat, Thomas Schneider.

Riscul expertizei vantului

Trebuie spus ca inainte de demararea investitiei propriu-zise, Ramina va investi circa 300.000 de euro intr-o proiect de masurare a puterii vantului.

„Vom instala niste turnuri care vor masura curentii de aer timp de 18-20 de luni. De abia dupa aceea vom putea sti daca aceasta investitie este sau nu posibila”, a spus Toader Gherman. in cazul in care se va dovedi ca puterea vantului nu este suficienta pentru o astfel de centrala eoliana, intreg proiectul se va anula, a mai precizat Gherman, ceea ce inseamna ca si cei 300.000 de euro se vor pierde. Daca proba curentilor va iesi asa cum s-a anticipat deja, Ramina va beneficia de avantajul extinderii.

„Noi ne-am asumat aceasta investitie in masurarea curentilor de aer. Altcineva nu a fost dispus sa si-o asume pentru ca acesti bani ar putea fi pierduti. Corect mi se pare ca in cazul in care rezultatele sunt bune sa avem posibilitatea sa ne putem extinde pe mai mult de 100 de hectare”, a spus Gherman.

Conform contractului semnat, compania se obliga sa finalizeze amplasarea centralelor eoliene pana la finele anului 2009, iar din ianuarie anul urmator sa si plateasca contributia contractuala catre CL Marisel. in caz contrar, vor fi percepute penalitati in valoare de 0,3% pe zi din valoarea totala a contributiei anuale.

Expertiza NASA

Trebuie precizat ca Ramina nu stie inca ce pretentii va avea compania germana E.ON Energi cu care s-a asociat.

„inca nu am stabilit cum va arata actionariatul. Va dati seama, fiecare este interesat sa controleze cat mai mult din societate. Noi speram sa avem cat mai mult. Pentru ca detinem capitalul pentru investitie in proportie de 60%”, a informat Gherman. Ideea acestei investitii a venit pentru Ramina dupa ce primarul Maris s-a interesat cum ar putea fi realizata aceasta.

„Un grup de germani a venit si ne-a spus ca au date de la NASA precum ca aici la noi, la Marisel, puterea vantului este foarte buna pentru o astfel de investitie. Ne-au prezentat si niste filmulete. Asa ne-am gandit ca cel mai bine ar fi sa organizam o licitatie”, a spus Ioan Maris.

La randul sau, Thomas Schneider a precizat ca a aflat de intentia Primariei Marisel si, impreuna cu Ioan Bradu si Toader Gherman, s-au gandit ca au relatii in Germania si pot infiinta o firma (SC Ramina) care sa castige licitatia pentru a putea derula un astfel de proiect.

„Avem consultanta puternica din partea firmei germane E.ON Energi si sper ca lucrurile vor merge asa cum ne-am propus”, a spus Schneider. Ramina s-a angajat prin contract ca va face pe cont propriu drumul care duce la parcul eolian.

De asemenea, s-a angajat ca va contribui la refacerea Casei de Cultura a comunei si la realizarea unui muzeu eolian. Ca si promotor al acestei investitii, presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, a participat la semnarea contractului de asociere, sustinand ca, cel mai probabil, parcul de la Marisel va putea acoperi necesarul de energie electrica a cel putin un sfert dintr-un oras precum municipiul Cluj-Napoca.

Sursa: Ziua de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *