In general, consideram ca murdaria este ceva vizibil care dispare prin curatare sau spalare. Ei bine, haideti sa ne gandim la murdarie ca la o colonie infinita de microbi. Exista locuri din casa ce stralucesc, dar pot fi purtatoare de microbi extrem de periculosi. Iata care sunt acestea si cum este bine sa le manevrezi.
1.Clantele usilor sunt atinse de tine, de ceilalti membri ai familiei si de musafiri. Clanta usii de la intrare poate fi atinsa si de distribuitorii de produse sau de persoanele care circula pe scara blocului. Tu cat de des stergi clanta cu o carpa? Cat de des o stergi cu o carpa umeda? Dar cu o solutie dezinfectanta?
Este aproape imposibil sa ne spalam pe maini de fiecare data dupa ce atingem o clanta din interiorul casei, tocmai pentru ca nu evaluam pericolul. Cea mai buna solutie pentru dezinfectat este cloramina. Aceasta se gaseste in farmacii sub forma de pastile si se dizolva in apa fiarta si racita (3-4 pastile la 2 litri de apa).
2. Robinetii de apa poarta, de asemenea, extrem de multi microbi. Gandeste-te la un traseu simplu. Circuli cu mijloacele de transport in comun, ajungi acasa si primul lucru pe care il faci este sa te speli pe maini. Cum faci asta? Doar cu ajutorul robinetului. Prin urmare, microbii de pe mana ta se transfera pe robinet, iar in momentul in care inchizi apa, ii preiei din nou pe mana.
Este indicat sa dezinfectezi robinetii cel putin o data pe saptamana cu produse special create pentru obiectele sanitare sau cu spirt. Pastreaza la indemana in pachet de servetele sau un sul de prosoape de hartie si foloseste-le pentru a deschide robinetul atunci cand esti murdar pe maini. Un alt obiect cu aceleasi caracteristici este vasul de sapun lichid.
3. Chiuvetele par a fi zone extrem de curate deoarece intra cel putin o data pe zi in contact cu apa si detergentul. Gresit! Studiile arata faptul ca gospodinele se preocupa mult mai mult pe dezinfectarea chiuvetei din baie, neglijand astfel microbii din bucatarie. Buretele de vase umed, apa de pe vasele puse la scurs si eventualele resturi transforma chiuveta din bucatarie intr-un adevarat paradis al microbilor.
4. Vasul de toaleta este, intr-adevar, asaltat de microbi. Daca il speli corespunzator si cat mai des, problema poate fi tinuta sub control. Pare simplu? Iata care sunt adevaratele probleme pe care le putem omite cu usurinta:
– Capacul de wc trebuie asezat pe vasul de toaleta inainte de a trage apa deoarece puterea apei antreneaza in aer microbii pe o distanta de peste 2 mp, timp pentru cateva ore. Gandeste-te la toate obiectele intime din baie: prosoapele, halatul de baie, periuta de dinti, buretele de baie. De fiecare data cand uiti sa asezi capacul pe vasul de toaleta, toate acestea se incarca cu germeni.
– Butonul bazinului contine mult mai multi microbi decat vasul de toaleta. Butonul pe care il apesi pentru a trage apa este adesea neglijat in timpul curateniei si de foarte putine ori intra in contact cu clorul sau dezinfectantul. Crezi ca este momentul sa schimbi acest lucru?
5. Biroul de lucru, tastatura, mouse-ul si pixurile sunt obiectele cel mai des atinse in timpul unei zile de lucru de catre majoritatea dintre noi. De asemenea, agenda de lucru poate fi incarcata cu germeni. In comert exista numeroase tipuri de gel sau spray antibacterian, insa utilizarea acestora nu este mereu cea mai buna solutie. Incearca sa alternezi spirtul, cloramina si gelul antibacterian, pentru a evita ca microbii sa dezvolte imunitate la o solutie pe care o folosesti in permanenta.
6. Receptorul telefonului fix si, bineinteles, telefonul mobil capteaza atat microbii pe care ii avem pe mana in momentul in care atingem aparatul, dar si microbii de pe par si fata. Telecomanda televizorului este si ea purtatoare de germeni periculosi. Curata-le zilnic cu un tampon de vata cu spirt sau cu un spray dezinfectant.
Sursa: http://casa-gradina.acasa.ro/articole/8516-cele-mai-murdare-obiecte-din-casa-noastra.html