Cele mai „nebunesti” idei pentru protejarea planetei – de la ochelari de soare planetari la fermele de viermi

Pentru protejarea Planetei exista foarte multe solutii, unele mai usor de aplicat de catre noi, altele mai complicate, mai costisitoare… si altele extrem de ciudate.

Una dintre cele mai nebunesti solutii de salvare a Terrei este construirea de… ochelari de soare pentru Pamant. Unii oameni de stiinta au propus folosirea unei strategii asemanatoare cu protejarea ochilor umani de soare, pentru a proteja planeta de incalzirea globala. Ei vor sa puna un inel in jurul ecuatorului care sa capteze razele nocive, sau sa trimita o mini-naveta spatiala care sa orbiteze in jurul ecuatorului, cu acelasi scop.

Alti oameni de stiinta doresc sa dea oceanelor o mica doza de… fier. Idea de baza este urmatoarea: micutul plancton din oceane absoarbe dioxidul de carbon pentru a se putea hrani. Cand moare, el trage dioxidul de carbon la fundul oceanelor dupa el. Intrucat fierul stimuleaza cresterea planctonului, cercetatorii cred ca fertilizarea unor parti din oceane cu fier va duce la crearea unor mase mari de plancton care vor absobi dioxidul de carbon din atmosfera bolnava a planetei. Problema principala este insa ca fierul poate dauna ecosistemelor marine.

O idee si mai nebunatica este umplerea aerului cu.. sulfura. Anumite tipuri de aerosoli, sau particule micute, au particularitatea de racire a aerului. Aceste particule intercepteaza o parte din radiatiile solare si le trimit inapoi in spatiu. Acest efect de racire apare mai ales dupa eruptiile vulcanice, care pot imprastia in atmosfera pana la cateva milioane de tone de sulfura. Astfel incat, oamenii de stiinta s-au gandit ca putem imita natura, si trimite in aer sulfura. Singura problema este reprezentata de ploile acide ce vor rezulta in urma acestei solutii.

Inca o idee ciudata, si nu foarte placuta pentru majoritatea din noi – cresterea de viermi in bucatariile noastre. Viermii se pun in cosul de gunoi pentru a manca diverse resturi menajere si a le transforma astfel in material compozit, ce poate fi folosit in gradini drept ingrasamant. Ideea aceasta nu are restrictii… depinde de fiecare om in parte cum s-ar descurca cu o ferma de viermisori in casa.

Noi putem recurge insa la solutii mai la indemana, si mai placute, precum conservarea energiei, folosirea de becuri ecologice, reciclarea materialelor si mersul pe jos.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *