Cele mai poluate 30 locuri de pe Terra

Institutul Blacksmith a alcatuit o lista cu cele mai poluate 30 locuri de pe Terra. Mai jos va prezentam primele zece, celelalte douazeci putand fi gasite in raportul Dirty 30.

Criteriile ordonarii acestor locatii au fost: toxicitatea contaminarii, probabilitatea ca aceasta sa ajunga la oameni (mai ales la copii), numarul de oameni afectati. Nicio localitate din Statele Unite sau Uniunea Europeana nu se afla pe aceasta lipsa. Dar asta nu inseamna ca vesticii nu sunt implicati in acest fenomen. Metalele cuprinse in produsele folosite in SUA de exemplu, au fost poate produse la unul din aceste centre foarte foarte poluante, de oameni cu sanatatea subrezita serios din cauza acestei poluari.
Sumqayit, Azerbaijan
1. Sumqayit, Azerbaijan – Aceasta locatie are nefericirea de a fi recunoscuta drept cea mai poluata zona din lume conform listei celor mai poluate locuri de pe Glob, a Institutului Blacksmith. Poluarea este mostenirea pe care industria sovietica a lasat-o Azerbaijianului. Sumqayit este un oras cu 275.000 de mii de locuitori, iar industriile ale caror urme le poarta astazi sunt industria grea, industria uleiului, industria chimica. Intr-adevar, in epoca sovietica, orasul acesta era unul dintre cele mai mari centre ale productiei chimice din lume. In urma acestei poluari, posibilitatea ca oamenii din zona sa faca cancer este cu 22 pana la 51 la suta mai mare decat pentru locuitorii din alte zone ale tarii. In plus, copiii de aici sufera de o multime de defecte genetice, de la intarziere mintala pina la boli ale oaselor. „Cam 120.000 de tone de emisii daunatoare au fost eliberate anual in atmosfera, chiar si mercurul”, spune Richard Fuller, fondatorul Fundatiei Blacksmith, o organizatie a sanatatii mediului inconjurator, cu sediul in New York. „Inca mai sunt o multime de gropi industriale netratate” adauga acesta.

2. Cernobil, Ucraina – Dupa cum stim cu totii, aici a avut loc in 1986 cel mai mare accident nuclear din lume, cand unul din reactoarele nucleare ale centralei de la Cernobil a explodat. Chiar daca reactorul a fost ingropat in beton, radioactivitatea din zona este inca foarte mare, afectand aproximativ 5,5 milioane de locuitori. Se asteapta mereu sa creasca numarul de cazuri de cancer tiroidian.

3. DzerzHinsk, Rusia – Cei 300.000 de mii de locuitori ai acestui centru al fabricarii de substante chimice in timpul Razboiului Rece, au una dintre cele mai scazute sperante de viata din lumea intreaga. Si aceasta din cauza injectarii directe a poluarii in pamint. „Durata medie de viata este undeva in jurul a 45 de ani”, spune Sthepan Robinson, directorul Crucii Verzi din Elvetia, un grup care militeaza pentru protejarea mediului inconjurator si care a contribuit la realizarea acestui raport. Aici, durata medie de viata este cu 20 de ani mai mica decat media populatiei rusesti si la jumatate din cea a populatiei tarilor vestice.

4. Kabwe, Zambia – Este al doilea oras ca marime din Zambia. Pana in 1994 a gazduit una dintre cele mai mari topitoriiKabwe, Zambia de plumb din lume. In urma acestei intamplari, intregul orasul a fost contaminat cu plumb, care poate dauna serios creierului si nervilor, mai ales la copii si la fetusi.

5. La Oroya, Peru – Desi aici traieste doar o mica comunitate de oameni, de aproape 35.000 de suflete, este unul dintre cele mai poluate locuri de pe Glob din cauza vastei extractii a plumbului, zincului si a cuprului de catre compania americana Doe Run.

6. Linfel, China – Un oras in mijlocul marilor zacaminte de carbune chineze din provincia Shanxi, Linfen are peste 3 milioane de locuitori care se sufoca din cauza prafului si poluarii aerului si care beau arsenic scurs din combustibilul fosil.

7. Norilsk, Rusia – Acest oras deasupra Cercului Arctic contine cel mai mare complex de topire a metalelor din lume. Prin urmare, are aerul cel mai poluat din lume. „Nu exista nicio bucatica de iarba si niciun arbust pe o raza de 30 de kilometri in jurul orasului. Contaminarea cu metale grele se gaseste chiar si la aproximativ 60 de kilometrii departare.”, spune Fuller.

8. Sukinda, India – Gazduiste cea mai mare mina de cromit si peste 2.6 milioane de suflete . Cromiult este oxid natural dublu de fier si crom, cubic, metalic, negru, intalnit in rocile eruptive. Cromitul este cel ce face otelul sa fie inoxidabil. Este de asemenea folosit in multe alte domenii. Apele din aceasta vale contin substante cancerigene din cauza marilor depozite de deseuri minerale depozitate de-a lungul raului Brahmani.

9. Tianying, China – Centrul de productie al plumbului din China, orasul Tianying are 160.000 de locuitori, dar prezinta o concentratie a pumbului in aer si in sol de 8.5 pana de 10 ori mai mare fata de cea prevazuta de standardele nationale. Concentratia de plumb in recolte este de 24 de ori mai mare fata de normal.

10. Vapi, India – Acest oras se afla la capatul centurii industriale indiene, in statul Gujarar. Aici au fost aruncate gunoaiele a peste 1000 de fabricanti de substante petroliere, pesticide, medicamente si alte subtante chimice. Este drept ca companile trateaza apa uzata si scot mare parte din murdaria din ea. Dar cum gunoiul eliminat nu are unde sa fie depozitat, el este aruncat in natura.

Sursa: Scientific American

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *