Centrala Nuclearo-Electrica (CNE) de la Cernavoda va avea un echipament nou pentru probe de mediu, ce va fi achizitionat in urma unei licitatii la inceputul anului viitor, investitia ridicandu-se la 100.000 euro, a declarat joi seful Laboratorului de Control al Mediului, Cristina Bucur.
„Echipamentele au fost toate schimbate, de-a lungul timpului. Vrem sa mai achizitionam un echipament pentru probe de mediu, care sa functioneze pe langa cel pe care il avem deja si care lucreaza non-stop. Speram sa il cumparam pana la inceputul anului viitor, licitatia deja a fost demarata pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)”, a spus seful Laboratorului de Control al Mediului ce tine de Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda, Cristina Bucur.
Laboratorul de Control al Mediului si-a inceput activitatea in 1996, odata cu primul reactor. Laboratorul, amplasat in orasul Cernavoda, analizeaza un numar mare de probe pentru a se stabili continutul de radionuclizi naturali sau artificiali. Tipurile de probe analizate sunt: aer, apa de suprafata, sol, sedimente, lapte, peste, carne (de porc, vita si de pui), fructe si legume specifice zonei.
De asemenea, sunt efectuate masuratori ale dozei gama externe si cu ajutorul unei retele de dozimetre termoluminiscente aflate in 50 de locatii de monitorizare amplasate in jurul centralei pe o arie cu raza de 30 km.
„Permanent, rezultatele monitorizarii radiologice a mediului sunt comparate cu rezultatele Programului de Monitorizare Preoperationala a Mediului desfasurat in perioada 1984 – 1994. Pana in prezent, nu au fost detectate modificari ale radioactivitatii mediului in zona orasului Cernavoda fata de perioada anterioara punerii in functiune a celor doua reactoare ale centralei nucleare”, a precizat Cristina Bucur.
Producatorul de electricitate Nuclearelectrica are in prezent circa 2.200 de angajati. Dintre acestia, circa 1.700 sunt cei de la cele doua unitati nucleare de la Cernavoda.
Nuclearelectrica, detinuta de stat, este al doilea mare producator de energie electrica din tara, acoperind circa 18% din necesarul de energie electrica, dupa Hidroelectrica si inaintea celor trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova).
Nuclearelectrica a fost infiintata in 1998 si detine cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare instalata o putere de circa 700 MW. Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2016, cu o putere instalata asemanatoare.
Cele doua reactoare folosesc tehnologie de tip CANDU (CANadian-Deuterium-Uranium). Reactorul nuclear este o instalatie cu ajutorul careia se controleaza reactia nucleara de fisiune in lant, in scopul utilizarii energiei termice rezultate. Componentele unui reactor sunt: combustibil nuclear (fascicule de uraniu), moderatorul si agentul de racire (care este apa grea, in ambele cazuri, dar cu parametrii diferiti, la temperaturi si presiuni diferite).
Sursa: NewsIn