Centrala Nucleara Cernavoda a inceput reevaluarea gradului de securitate a celor doua unitati

Centrala Nucleara Cernavoda a inceput reevaluarea gradului de securitate a celor doua unitati

Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a solicitat conducerii Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavoda (CNE), la cererea Comisiei Europene, sa reevalueze gradul de securitate a celor doua unitati in cazul unui cutremur puternic, dupa accidentul de la centrala Fukushima.
Gradul de securitate nucleara va fi reevaluat prin aplicarea unui „test de stres” care trebuie sa indice modul in care s-ar comporta centrala in situatii extreme, precum un seism sau inundatii care depasesc bazele de proiectare, pierderea totala a alimentarii cu energie electrica si a sursei finale de racire, accidente care afecteaza instalatiile de stocare a combustibilului uzat, releva un document guvernamental.

La 11 martie, Japonia a fot afectata de un cutremur puternic, urmat de un val tsunami care a cauzat o serie de explozii la reactoarele centralei de la Fukushima in urma carora au fost inregistrate emisii radioactive in atmosfera. Accidentul nuclear de la centrala Fukushima a fost unul dintre cele mai grave din istoria Japoniei.

In urma acestui accident, Comisia Europeana a solicitat reevaluarea securitatii centralelor nuclearo-electrice din Uniunea Europeana, prin efectuarea unor „teste de stres”.

„CNCAN a solicitat CNE Cernavoda sa realizeze aceasta reevaluare a securitatii nucleare, proces care a demarat la inceputul lunii iunie si va fi incheiat pana la sfarsitul acestui an”, se arata in document.

Rezultatul actiunii de reevaluare va trebui transmis Comisiei Europene, un raport preliminar urmand sa fie redactat pana la 15 septembrie.

In primavara acestui an, dupa accidentul produs la centrala Fukushima, CNCAN a anuntat ca emisiile radioactive de la unitatea din Japonia nu prezinta risc radiologic pentru Romania, iar analiza centralei de la Cernavoda arata ca aceasta este mai sigura decat cea din Japonia.

La centrala de la Cernavoda sunt functionale doua reactoare, care asigura aproximativ 20% din productia de electricitate la nivel national.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente