Centrul natura: Cum ne complicam viata.

Centrul natura: Cum ne complicam viata.
Centrul natura: Cum ne complicam viata.

Dieta de detoxifiere cu fructe si legume crude, in special perioadele de monofruct (dieta cu pepene a verii) ne-a adus in viata nenumarate lectii, unele anticipate (stiam deja de reactiile tip ”curatenie” la nivel fizic sau emotional), dar si altele neasteptate.

Una dintre lectiile dietei de detoxifiere a fost SIMPLIFICAREA.
Cand mananci cateva zile la rand pepene, pe care doar il iei de la piata (sau din gradina), il tai si il mananci – realizezi ca poti trai mult mai simplu decat ai crezut vreodata.
Realizezi cat timp economisesti (sau cat timp pierdeai cu procuratul alimentelor, cu gatitul, cu servitul mesei, spalatul vaselor si mai ales cu digestia dupa masa – starea de somnolenta care apare dupa orice masa gatita este deja atat de familiara tuturor!).
Realizezi ca mananci doar un aliment simplu (pepenele), care te si hidrateaza, te si nutreste si mai ales, te energizeaza(cei care reusesc sa manance in vara pepene in prima parte a zilei sunt familiari cu senzatia de bine si energie pe care o resimte corpul).
Realizezi cata economie faci la toate nivelele vietii tale – timp, efort, finante si energie.

Si mai ales, incepi sa te uiti mai atent in jurul tau, sa privesti mai critic la ceea ce faci in fiecare ora a zilei – si sa constati, uimit, cat de tare iti complici viata in fiecare parte a sa.
Parca incepi sa vezi din ce in ce mai bine cat de confuz erai inainte si cum, din acea stare de confuzie, faceai alegeri care te afundau din ce in ce mai mult in confuzie.
Incepi sa realizezi in ce tipuri de relatii castigi energie si in ce tipuri de relatii pierzi energie – si iti dai seama cate dintre persoanele din jur ”iti fac bine” sau ”iti fac rau”.
Pentru ca majoritatea celor din jurul nostru sunt intr-o stare asemanatoare de confuzie, aproape ca nici nu mai realizam ca nu este normala nefericirea in care ne complacem, pe care o justificam cu plangeri zilnice, de cate ori ne intalnit cu cei cunoscuti (”este greu pentru toata lumea, ce sa facem?” auzi adesea in conversatii. Sau ”vremuri grele” – sau ”acei ticalosi care fac numai rele” etc) ca si cum acolo, undeva, in afara noastra, exista multe persoane ”rele” – ce ne fac in mod deliberat nefericiti pe fiecare dintre noi.

Cand auzi oamenii plangandu-se in mod continuu, cand fiecare dintre cei cu care te intalnesti iti povesteste o alta drama sau tragedie, cand fiecare incearca sa-ti impartaseasca suferinta lui profunda – realizezi cum oamenii elibereaza nefericire si suferinta cu fiecare cuvant, gest si actiune.
Noroc ca sunt si oameni minunati, care iti relateaza cu ochii stralucind de lumina, reusitele lor (dupa multe stradanii si eforturi), rezultatele lor frumoase (fie intr-un proiect, fie intr-o dieta, fie intr-o alta parte a vietii lor). Oamenii care si-au asumat responsabilitatea pentru propriile decizii si actiuni si care au invatat lectia creatiei de la planeta Pamant: isi creaza singuri o existenta frumoasa. Iar acesti oameni te incarca cu atata energie pozitiva si impartasesti cu atata bucurie fericirea lor, incat relatiile cu ei sunt prilejuri de inaltare si crestere.

Cand iti simplifici viata, incepi sa alegi sa petreci din ce in ce mai mult timp cu acesti oameni frumosi, si sa eviti pe cat poti interactiunile cu cei care te ”storc” de energie. Indiferent de legatura de rudenie, care este irelevanta pentru importanta relatiei (sunt rude pe care le simtim mai straine decat strainii, si necunoscuti pe care ii simtim mai apropiati decat fratii) – relatiile au un impact energetic important asupra noastra.
Reteaua de relatii din viata noastra o pot face extrem de complicata (uneori, te poti prinde in paianjenisul dramelor celorlalti atat de profund, incat nu mai ai timp si energie pentru propria ta viata), sau o pot simplifica si ajuta in procesul evolutiei sale.
”Curatarea” vietii de relatii inutile, drenoare de energie si ne-ajutatoare pentru procesul de detoxifiere general este o lectie interesanta, pe care detoxifierea fizica ne-a adus-o ”pe tava”.

Viata noastra poate fi plina nu numai de relatii complicate, dar poate fi plina de obiecte inutile, care ne leaga energetic, la fel de mult ca relatiile.
Lacomia creierului ”reptilian” ne face sa achizitionam obiecte variate – procesul de a cumpara fiind de multe ori echivalentul in plan social al mancatului in exces la mese.
”Cheltuirea” banilor se face pe orice fleacuri – care sfarsesc la cosul de gunoi, de la haine (luate in graba si care apoi nu ne mai plac, sau nu ne vin prea bine), la diferite obiecte ornamentale pentru casa, de la electrocasnice (alte si alte marci noi si mai moderne) si pana la ”jucarii” pentru adulti (masini, telefoane mobile, tablete, instalatii tip home-cinema etc), de la fel si fel de jucarioare pentru copiii (de care acestia se plictisesc foarte usor) la suveniruri ieftine (”ia-ne si noua ceva” – cer continuu copiii, sub presiunea societatii de consum, iar parintii se conformeaza – fara a fi constienti ca banii cheltuiti sunt echivalentul ENERGIEI lor si TIMPULUI petrecut departe de familie si copiii).
Banii sunt ENERGIE. Sunt echivalentul timpului, sanatatii corporale si cunostintelor mentale pe care o persoana le ”vinde” angajatorului.
Atat valoreaza timpul, sanatatea si cunoasterea unei persoane? Un televizor? (care nici macar nu mai reprezinta un instrument de educatie, ci unul de ”anesteziere” a creierului). O bucata de plastic numita trotineta sau storcator de fructe? O bucata de carpa numita rochie si pompos comercializata cu o ”marca” pe eticheta?

Cumparand obiecte continuu, suntem nevoiti sa castigam banii continuu, si permanent sa cedam din timpul nostru si din sanatatea noastra, renuntand putin cate putin la visele noastre si la pasiunile noastre.
”Trebuie” sa muncim – este dogma favorita a societatii de consum.

Cand privesti viata SIMPLU realizezi ca ai nevoie de foarte putin. Ca pentru cateva fructe si legume ai nevoie de resurse financiare limitate – care pot fi acoperite relativ rapid. Ca nu este nevoie sa dai atat de mult din timpul pe care il ai ”serviciului”.
Iar la un moment dat, chiar realizezi ca nu ”trebuie” sa faci nimic.
Ca poti sa nu faci nimic, daca doresti.
Sau alegi sa faci ceva ce-ti face placere si-ti aduce bucurie. Posibil, chiar si resurse financiare.
Se simplifica la maxim modul in care privesti viata, iar incetul cu incetul, se poate simplifica viata.

Am descoperit ca mentalitatea de consum si presiunea sociala ne transforma in ”colectionari” – de obiecte, de bucuri, dar si de amintiri si energii atat placute, cat si neplacute.
Ca sa poti sa-ti faci detoxifierea si curatenia interioara, ai nevoie de energie si de flexibilitate interioara. Ai nevoie sa simplifici nu doar viata exterioara, eliberandu-te de tot ceea ce este inutil, ce sta in depozite, neatins, de ani de zile, de tot ceea ce se colectioneaza de o viata intreaga, inutil.

La nivel emotional, simplificarea inseamna IERTARE DE SINE. Inseamna acceptarea a tot ceea ce s-a intamplat in trecut, ca fiind o parte din trecut, inseamna invatarea practica a lectiilor trecutului si stergerea lor, ca si incarcatura emotionala, pentru prezent.
La nivel fizic, simplificarea inseamna hrana simpla, vestimentatie simpla si confortabila, putine obiecte care sa ingreuneze spatiul din jur si extinderea continua a confortului personal.
La nivel mental, simplificarea inseamna lectii de liniste interioara si meditatie, inseamna detasarea de ”telenovelele” tuturor celor din jur, chiar si de propria ”telenovela” si creearea unui spatiu liber, pe care sa poti ”scrie” un nou scenariu pentru viata.
La nivel social, simplificarea inseamna cultivarea relatiilor pozitive, echilibratoare si evitarea la maxim a celor dezenergizante, precum si a circumstantelor care ne epuizeaza (vizitele la mall-uri, socializarile ”obligatorii” mondene, aglomeratiile urbane).

Viata noastra in prezent este uimitor de complicata.
Mancarea noastra prezenta este incredibil de complicata – si creatoare a unei stari de boala fizica/emotionala si mentala fara precedent.
Mintea noastra prezenta este extrem de complicata si dominatoare – o stapana nemiloasa care ”rasneste” un dialog continuu inebunitor.
Ne-am creat cele mai complicate circumstante cu putinta, fiind sclavii lor – cu putine sanse de scapare (asteptarilor celor din jur, in special a celor dragi, inlantuindu-ne mai tare decat orice alte amenintari exterioare).
Nici nu mai vreau sa discut ce facem copiilor nostri (cum ii ”terorizam” cu un sistem de invatamant care ii epuizeaza si le impun alegeri care ii transforma in roboti) sau animalelor de casa (daca ati sti ce mananca si cum traiesc multe dintre ele, alaturi de stapanii lor, ati fi foarte revoltati).

Mai aveti intrebari de ce majoritatea persoanelor au suprarenalele (glandele de stres) epuizate?
De ce suntem atat de obositi, slabiti, confuzi si lipsiti de energie cu totii?
De ce avem probleme de somn, de relaxare si de odihna?
De ce suntem plin ochi de simptome ale stagnarii limfatice (de la durerile de cap, de toate felurile, la tulburarile de vedere, de auz sau miros, de la durerile de gat si problemele de tiroida, la tulburarile respiratorii sau digestive de toate felurile, de la picioare grele si umflate, pana la dureri de genunchi si dureri de spate)?
Viata complicata duce la aparitia unui complicat tablou de boala.

Iar dieta de detoxifiere – prin SIMPLIFICAREA si simplitatea mesajului – ne ajuta sa ne trezim, sa curatam confuzia mentala si sa ne refacem, regeneram si revigoram trupul si viata.
Spor la dieta cu pepeni a verii, in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *