Cercetatorii americani au descoperit un stejar in varsta de 13.000 de ani care s-a clonat singur

In varful unui mic deal, dintr-o suburbie din sudul Californiei, exista un mic palc de stejari piperniciti si nodurosi, inghesuiti intre mai multi bolovani. Un simplu trecator ar ignora acest miracol biologic antic.palc de stejari

Intreaga grupare de trunchiuri este de fapt o singura planta, descoperita de curand si numita stejarul Jurupa, despre care cercetatorii cred ca are o varsta de circa 13.000 de ani, fiind considerata una dintre cele mai vechi plante din lume.

Oamenii de stiinta, sub indrumarea lui Michael May de la Univesitatea din California, au vazut pentru prima oara copacii in urma cu 10 ani, in timpul unui studiu de rutina asupra florei locale. A fost insa ignorat; toate cele 70 de tulpini abia trec de un metru inaltime si sunt ascunse intre bolovanii care apara planta de vant.

La prima vedere, oamenii de stiinta au crezut ca este vorba de un grup izolat de copaci, dar ceva nu se potrivea. Nici unul dintre ei nu producea ghide fertile, asa ca nu se putea reproduce. Copacii erau si foarte asemanatori, aproape ca gemenii identici. Echipa a inceput sa banuiasca ca au de-a face cu o clona.

Analiza genetica a confirmat suspiciunea lor. Toate cele 70 de tulpine sunt indentice din punct de vedere genetic, fiind practic aceeasi planta care creste in acest moment pe o distanta de 25 de metri. „Este foarte dificil sa determinam varsta aceastor organisme. Cele mai multe estimari se fac pe baza ratei de crestere, dar aceasta metoda da erori mari”, a declarat unul dintre membri echipei lui May. Cu toate acestea varsta copacului este estimata la circa 13.000 de ani.

Michael May crede ca stejarul a avut initial o singura tulpina, crescand in medie cu circa 0,5 centimetri pe an. Incendiile au desprins ramuri, de-a lungul timpului, care au prins radacini. Descoperirea echipei din California va fi publicata in jurnalul online PLoS One.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *