Cercetătorii au descoperit pentru prima dată microplastice în excrementele umane

Cercetător care privește prin microscop în laborator. Fotografie: Alamy Stock Photo

Un studiu sugerează că particule minuscule de plastic ar putea fi deja răspândite în lanțul trofic uman. Un articol de – Fiona Harvey și Jonathan Watt.

Au fost descoperite pentru prima dată microplastice în excrementele umane, arată un studiu care sugerează că particule minuscule de plastic ar putea fi deja răspândite în lanțul trofic uman.

Acest studiu de dimensiuni reduse a examinat opt participanți din Europa, Japonia și Rusia. În toate mostrele de excremente examinate s-au găsit microparticule de plastic. Din cele 10 varietăți de plastic testat, au fost detectate 9, având dimensiuni între 50 și 500 de micrometri. Polipropilena și polietilentereftalatul au fost cele mai frecvente. În medie, s-au găsit 20 de particule de microplastic la fiecare 10 grame de excremente. Microplasticul este prin definiție format din particule mai mici de 5mm. O parte este creat pentru a fi folosit în produsele cosmetice, însă poate să apară și prin fragmentarea unor bucăți mai mari de plastic, în special în mări și oceane.

Pe baza acestui studiu, autorii au estimat că „peste 50% din populația lumii ar putea avea microplastic în excremente,” însă au precizat că este nevoie de studii mai extinse pentru confirmarea acestei ipoteze.

Agenția de Mediu din Austria a efectuat testele prin utilizarea unei proceduri noi care, după spusele cercetătorilor,  aruncă o lumină nouă asupra dimensiunilor răspândirii microplasticului în lanțul trofic uman. Mostre colectate de la opt subiecți au fost trimise la un laborator din Viena unde au fost analizate cu ajutorul unui microspectrometru, în infraroșu, cu tehnologia de transformare Fourier (Fourier-transform infrared microspectrometer).  

Philipp Schwabl, cercetător la Universitatea Medicală din Viena, care a condus studiul, a declarat: „Este primul studiu de acest tip și confirmă ceea ce bănuiam demult, că plasticul ajunge până la urmă în intestinele umane. Ne preocupă semnificația acestui fapt, în special în legătură cu sănătatea pacienților cu boli gastrointestinale.”

Studiile anterioare efectuate pe pești au descoperit, de asemenea, plastic în intestinele acestora. În lume, s-a găsit microplastic în apa de la robinet, în oceane și în insectele zburătoare. O investigație recentă în Italia a găsit microplastic în băuturile răcoritoare. La păsări, s-a descoperit că ingestia plasticului modifică vilii intestinali, afectează absorbția fierului și sănătatea ficatului.

„Particulele cele mai mici de microplastic pot intra în sistemul circulator, în cel limfatic și pot ajunge chiar și în ficat,” a declarat Schwabl care a prezentat un raport  despre acest studiu la UEG Week, în Viena. „Acum, când avem primele dovezi despre existența microplasticului în corpul uman, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege ce înseamnă acest lucru pentru sănătatea umană.”

Cercetătorii au declarat că particulele de plastic din intestine ar putea afecta reacția imunitară a sistemului digestiv sau ar putea să ajute la transmiterea substanțelor toxice și a patogenilor.

Sursele plasticului din excremente nu sunt cunoscute. Persoanele studiate au ținut un jurnal alimentar care a demonstrat că toți au intrat în contact cu  plasticul prin consumarea alimentelor sau a băuturilor ambalate în plastic. Niciunul dintre participanții la studiu nu era vegetarian iar șase dintre ei au mâncat pește oceanic.

Oamenii de știință nu știu încă prea multe despre efectele microplasticului după intrarea acestuia în corpul uman, deși numeroase studii au descoperit prezența acestuia în alimente precum peștele. Guvernul britanic a inițiat un studiu despre efectele microplasticului asupra sănătății.

Utilizarea plasticului este atât de răspândită în lumea modernă încât eliminarea sa completă din lanțul trofic ar fi extrem de dificilă. În lume se cumpără un milion de sticle de plastic în fiecare minut și această cantitate urmează să crească cu încă 20% până în 2021.

Au fost luate măsuri pentru stăvilirea valului de poluare cu plastic, cum ar fi interzicerea în anumite jurisdicții a microfibrelor din plastic (microbeads). Cele 8 milioane de tone de plastic care se aruncă în mare în fiecare an sunt de asemenea ținta campaniilor organizate de ONU și de alții, în special din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru viața marină. Mulți pești și alte vietăți marine ingerează plasticul pe care îl confundă uneori cu hrana.

Autorii acestui nou studiu subliniază necesitatea de a reduce utilizarea plasticului, de a crește reciclarea și de a îmbunătăți procesul de eliminare acolo unde este cazul.

Presiunea în direcția luării unor măsuri crește. La începutul acestui an, Parlamentul European a votat interzicerea folosirii în UE a microplasticului în produsele cosmetice. Comisia Europeană a propus de asemenea interzicerea produselor de unică folosință din plastic cum sunt bețișoarele de curățat în urechi sau paiele pentru băuturi și a cerut țărilor membre să pună în sarcina producătorilor îndepărtarea deșeurilor, într-un efort de curățare a oceanelor.

Numeroase state au interzis complet sacoșele din plastic și un număr tot mai mare de orașe, multe din Statele Unite, discută măsuri pentru interzicerea paielor pentru băuturi și a altor produse de unică folosință.

În aceeași direcție, guvernul britanic a anunțat o consultare cu privire la propunerea de interzicere a paielor pentru băuturi, a lingurițelor și a bețișoarelor din plastic pentru urechi, obiecte care se pot transforma în microplastic prin fragmentare. Se așteaptă ca interdicția să intre în vigoare în octombrie 2020. Criticii afirmă, însă, că aceste măsuri vin prea târziu și că nu sunt adecvate pentru a rezolva o problemă care a atins proporții uriașe.

Articolul și fotografia au fost preluate integral și traduse din The Guardian. Toate drepturile ce rezultă din preluarea sau prelucrarea acestui material aparțin The Guardian. Articolul original este în engleză și poate fi consultat la următorul link: https://www.theguardian.com/environment/2018/oct/22/microplastics-found-in-human-stools-for-the-first-time 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *