Cernobil- 25 de ani de la catastrofa nucleara

Cernobil- 25 de ani de la catastrofa nucleara

26 aprilie 2011 Ora 11:00 Parcul Coltea, Piata Universitatii

Fundatia TERRA Mileniul III si Asociatia Re.Generation se alatura pe 26 aprilie 2011 celorlalte peste 450 de actiuni anuntate in lumea intreaga, prin care comemoram 25 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobil.

In Parcul Coltea vom expune un fotoreportaj realizat de fotojurnalistul italian Stefano Schirato, la 25 de ani de la catastrofa nucleara de la Cernobil. Fotografiile ne transpun intr-o lume cutremuratoare in care saracirea populatiei si lipsa alternativelor de dezvoltare expun tanara generatie la pericole imense. Dezastrul de la Cernobil nu a fost doar unul de mediu, ci si unul cu implicatii sociale dincolo de imaginatie.

Accidente precum cele de la Cernobil sau Fukushima ar trebui sa aduca in discutie si in Romania chestiunea echitatii – desi un stat poate lua singur decizia de a dezvolta un program nuclear, in cazul unui accident ca cele amintite, efectele merg dincolo de granitele statului afectand comunitati care nu au avut niciun cuvand de spus sau tari care au interzis astfel de proiecte pe teritoriul lor (vezi cazul Greciei). Nu trebuie sa uitam ca radioactivitatea nu se opreste la granita, nu are nevoie de viza pentru a afecta mediul si oamenii din state invecinate.

Tot pe 26 aprilie 2011 va prezentam din nou expozitia foto „Cu minele curate!” realizata in 2010 de Mihai Stoica, in comunele Baita Plai (judetul Bihor) si Ciudanovita (judetul Caras Severin), unde minele au fost inchise, si in comuna Crucea (judetul Suceava). Aceasta are drept scop informarea publicului cu privire la mineritul de uraniu din Romania si impactul social si de mediu al inchiderii minelor de uraniu in ultimii ani. In Romania majoritatea minelor de uraniu sunt inchise, in curs de ecologizare, si doar una se mai afla in exploatare, la Crucea, in judetul Suceava. Accesul la informare privind aceste mine este strict controlat sub pretextul informatiei clasificate.

Industria nucleara, dependenta de exploatarea uraniului, a reprezentat atat in perioada comunista cat si in prezent o forta economica in stare sa marginalizeze alternativele de dezvoltare durabila, mai ales pentru tarile in curs de dezvoltare. Fotografiile realizate ne prezinta un spatiu mort al Romaniei, peisaj dezolant si secretomanie, urmare a celor peste 25 de ani de exploatare.

Evenimentul de pe 26 aprilie este organizat in cadrul unui proiect derulat de Fundatia TERRA Mileniul III, cu sprijinul financiar al Fundatiei pentru Parteneriat din Cehia. Proiectul, intitulat „Wake up call – environmental justice!”. Acesta se desfasoara in contextul in care dezvoltarea sectorului nuclear in Europa centrala si de est, implicit si in Romania, este promovata ca o oportunitate de dezvoltare, fara a lua in calcul efecte precum cel social in cazul inchiderii minelor de uraniu sau cel al esecului identificarii unei solutii viabile pentru depozitarea in siguranta a deseurilor inalt radioactive.

Fundatia TERRA Mileniul III si Asociatia Re.Generation sunt organizatii neguvernamentale, non- profit, si neafiliate politic de protectie a mediului. Pentru mai multe amanunte va rugam sa ne contactati la numerele de telefon 0730081019 – Ioana Ciuta sau 0720371713 – Raluca Dan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *