CET Iasi devine termocentrala cu cel mai scazut nivel de poluare din Romania

CET Iasi a inaugurat implementarea cu succes a tehnologiei Lextran, prima tehnologie ce asigura indepartarea simultana a oxizilor de azot, de sulf, a mercurului si a altor metale grele din gazele de ardere, reducand considerabil efectele poluarii.

CET Iasi reduce astfel, cu procente cuprinse intre 68% si 100%, emisiile de oxizi de sulf, oxizii de azot si de mercur, devenind prima termocentrala din Romania cu un nivel de poluare sub limitele impuse de reglementarile de mediu in vigoare si de cele referitoare la metalele grele, ce sunt in curs de adoptare.

Prin indepartarea simultana a oxizilor de azot, de sulf, a mercurului si a altor metale grele din gazele de ardere si prin folosirea unui catalizator lichid, tehnologia Lextran asigura reducerea costurilor de capital si de operare, comparativ cu sistemele traditionale, in care indepartarea noxelor se realizeaza separat.

Tehnologia implementata la CET Iasi a fost dezvoltata de Lextran Ltd. si implementata de KH Engineering (companii apartinand Grupului Ludan). Finantarea, de aproximativ 1,5 milioane EUR, este asigurata de EVD (Agentia Ministerului Olandez al Afacerilor Economice) si grupul international Ludan. Contributia nerambursabila a EVD-ului in acest proiect este de 865.000 de euro si a fost acordata prin intermediul programului PSO Environmental 2005.

Cu ocazia inaugurarii, Jan Hospers, directorul general al companiei olandeze KH Engineering, a declarat: „EVD este o organizatie guvernamentala cu mare prestigiu in Olanda, iar implicarea sa in acest proiect reprezinta o confirmare a valorii tehnologiei Lextran.
EVD se implica si sustine financiar proiecte cu impact major asupra mediului, mai ales in tari in care atentia trebuie concentrata asupra protectiei mediului. In perioada urmatoare compania noastra (autorizata ca distribuitor oficial al tehnologiei Lextran) intentioneaza sa implementeze aceasta tehnologie si in alte tari, adaptand-o in functie de fiecare unitate industriala”.

Proiectul a fost dezvoltat in aproximativ 2 ani si reprezinta prima implementare la scara comerciala, dupa testari de succes in laboratoare si demonstratii pilot la diverse termocentrale. Tehnologia dezvoltata de Lextran se adreseaza in egala masura centralelor electrice pe carbune, pacura sau motorina, precum si unitatilor industriale ce opereaza pe baza de cazane de abur, incineratoare, furnale sau cuptoare de uscare.

Un alt avantaj competitiv este ca dupa neutralizare, oxizii de sulf si de azot sunt transformati intr-o solutie de fertilizare (ingrasamant) usor valorificabila, pe baza de sulfat de amoniu si nitrat de amoniu. CET Iasi valorifica acest produs, ceea ce reduce considerabil costurile de operare, comparativ cu tehnologiile alternative.

„Doresc sa multumesc organizatiilor implicate in dezvoltarea si implementarea solutiei si proiectului de inginerie tehnologica Lextran. Datorita lor, CET Iasi este la ora actuala cea mai performanta termocentrala din Romania, daca nu chiar din Europa, din punctul de vedere al diminuarii efectelor poluarii”, a declarat Didi Melinte, Director General al CET Iasi.

Sursa: Smart Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *