Cheltuielile pentru protectia mediului la nivel national au fost de 14,3 miliarde lei in 2008

Cheltuielile pentru protectia mediului la nivel national au insumat anul trecut circa 14,3 miliarde lei (3,88 miliarde euro), reprezentand 2,8% din produsul intern brut (PIB), fata de 2,7% din PIB in 2007, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS).protectia mediului

Statistica precizeaza ca, din calculul cheltuielilor la nivel national au fost excluse cheltuielile curente externe, care cuprind cheltuieli pentru cumpararea de servicii de protectia mediului de la terti, precum si taxele platite cu titlu de mediu. Astfel, cheltuielile la nivel national includ numai investitiile, cheltuielile curente interne (cheltuieli curente efectuate prin activitati proprii de protectia mediului) si alte cheltuieli ale administratiei publice (subventii acordate, transferuri).

In totalul investitiilor pentru protectia mediului, ponderea celor facute de producatori specializati a reprezentat 35%, urmata de cea a administratiei publice (33,4%) si a producatorilor nespecializati (31,6%).

INS mai precizeaza ca in industria prelucratoare au fost realizate 41,5% din totalul cheltuielilor producatorilor nespecializati, in timp ce industria extractiva a absorbit 29,6%, iar sectorul productiei si furnizarea de energie electrica si termica, 18,1%.

Pe domenii de mediu, producatorii specializati au facut in 2008 cele mai mari cheltuieli pentru managementul deseurilor (aproximativ 76% din totalul cheltuielilor pentru acest domeniu, respectiv 6,78 miliarde lei). Administratia publica a cheltuit cel mai mult pentru protectia apei (39%, respectiv 1,37 miliarde lei), in timp ce pentru protectia aerului, cheltuielile mai mari au fost facute de producatorii nespecializati (76,7%, respectiv 1,24 miliarde lei).

In total, pentru managementul deseurilor au fost cheltuite 8,9 miliarde lei, pentru protectia apei – 3,5 miliarde lei, iar pentru protectia aerului – 1,6 miliarde lei.

Anul trecut, au mai fost facute cheltuieli pentru protectia solului si a apelor subterane (760,8 milioane lei), protectia resurselor naturale si conservarea biodiversitatii (212,1 milioane lei), combaterea zgomotului si a vibratiilor (32,6 milioane lei). De asemenea, in 2008 au mai fost facute si alte cheltuieli de mediu de peste 1,4 miliarde lei.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *