Chiliman, „barbierul” spatiilor verzi din zona Lacului Floreasca

Acum doi ani, liberalul Andrei Chiliman a facut tam-tam in presa cu o inedita campanie de demolare a teraselor si restaurantelor ilegale de pe malul Lacului Floreasca. Ulterior insa, Chiliman – autodeclarat acum protector al patrimoniului verde al Capitalei, a eliberat autorizatii de construire a unor cladiri chiar in zona declarata anterior protejata. Cel mai elocvent exemplu: restaurantul „La Gondola”, demolat cu tam-tam din ordinul primarului liberal in iulie 2006. Desi la vremea respectiva Chiliman declara ca atata vreme cat va fi primar
nu va permite ridicarea unor noi constructii in zona Lacului Floreasca, el a emis in martie 2007 o autorizatie de construire, care a permis patronilor de la „La Gondola” executarea unei constructii exact pe locul in care fostul restaurant fusese demolat anterior din ordinul sau. Rezultatul: prin autorizatia de construire respectiva s-a distrus spatiul verde pentru a se amenaja alei pietonale si parcari pentru smecherii care vor sa intre cu masinile in zona Lacului Floreasca. Cazul „La Gondola” nu este insa singular. In 2004 si 2005, acelasi Chiliman a semnat alte doua autorizatii de construire care au permis executarea unor cluburi de fitness la doar 16 metri de marginea Lacului Floreasca. Si pentru ca „grija” de spatiile verzi e o prioritate a liberalului, acesta a gasit de cuviinta sa-si amplaseze recent un banner electoral chiar pe spatiul verde din fata Teatrului National. Asta da politica… de mediu!
In goana dupa un nou mandat de primar al sectorului 1 al Capitalei, liberalul Andrei Chiliman a impartit la tot romanul de pe raza subdiviziunii teritorial administrative, pe care o pastoreste, o carticica de 31 de pagini, editata in conditii grafice deosebite, intitulata „Capitala Capitalei”, in care prezinta „Strategia de dezvoltare durabila a sectorului 1” pentru perioada 2008 – 2012. Conform brosurii respective, unul dintre obiectivele majore ale lui Andrei Chiliman este acela al eliminarii agresiunii constructiilor asupra spatiilor verzi. Mai pe romaneste, edilul liberal promite ca in viitorul sau potential mandat va fi un protector al patrimoniului verde existent in sectorul pe care-l pastoreste din 2004. Pentru a intari aceasta promisiune, Chiliman – care se prezinta in cuvinte si imagini, drept salvator al Parcului Bordei – sustine ca, in mandatul care tocmai se incheie, a initiat si derulat o intensa actiune de protejare a patrimoniului verde existent in sectorul 1, constand in demolarea constructiilor ilegale de pe domeniul public si refacerea spatiilor verzi ocupate de acestea. Totusi, documente oficiale demonstreaza ca edilul liberal denatureaza, prin omisiune, realitatea. Motivul: cel care se declara un vajnic aparator al spatiilor verzi din capitala a permis edificarea unor constructii chiar in zonele verzi, extrem de vanate de samsarii imobiliari.
Acum doi ani, mass-media a prezentat in detaliu asa-zisa campanie de demolare a teraselor si restaurantelor ilegale de pe malul Lacului Floreasca, demarata de primarul Andrei Chiliman. Atunci, toata lumea s-a grabit sa-l felicite pe liberal pentru initiativa sa de a reda spatiile verzi bucurestenilor. Acum insa, la doi ani dupa acel circ mediatic, bucuresteanul care trece prin zona Lacului Floreasca poate observa cu ochiul liber ca respectiva campanie initiata de liberal a fost doar una de fatada, atata vreme cat, in prezent, numarul constructiilor noi, amplasate pe spatiile verzi din zona respectiva, s-a marit gratie aprobarilor date chiar de catre … Andrei Chiliman.
Cel mai elocvent exemplu il constituie celebrul restaurant „La Gondola”, demolat cu tam-tam din ordinul primarului Andrei Chiliman in iulie 2006, pe motiv ca societatea comerciala care detine stabilimentul nu avea autorizatie legala pentru a ridica o constructie pe malul lacului Floreasca (n.r. – in apropierea fostului strand cu acelasi nume si vizavi de resedinta prezidentiala Vila Lac III). „Nu negociem. Cat voi fi primar al Sectorului 1 nu o sa ia autorizatie de constructie pe domeniul public”, declara presei Andrei Chiliman, pe 18 iulie 2006, la momentul la care, din ordinul sau, utilajele Primariei demolau constructia cu pricina, amenajata ilegal pe spatiu verde.
In mod surprinzator, la doar opt luni de la respectiva declaratie, Andrei Chiliman a revenit la sentimente mai bune si, din motive care (deocamdata!) ne scapa, ce credeti ca a facut? A semnat autorizatie de construire nr. 235/11/19 martie 2007 (facsimil 1), care a permis societatii La Gondola Investment SRL executarea unei constructii (n.r. – cu functiunea de alimentatie publica) si a unei terase, exact pe locul in care aceasta fusese demolata anterior din ordinul sau. Adica pe spatiul verde aflat in buza Lacului Floreasca – una dintre cele mai vanate zone verzi ale Capitalei. Ca tacamul sa fie complet, Andrei Chiliman a avut grija ca prin autorizatia de construire mentionata sa ofere posibilitatea societatii pe care anterior o sanctionase ca a atentat la spatiul verde al bucurestenilor, sa distruga spatiul verde pentru a amenaja alei pietonale si parcari pentru smecherii care vor sa intre cu masinile in zona Lacului Floreasca.
Cazul „la Gondola” nu este insa, din pacate, singular in „cazierul” primarului Andrei Chiliman. Documente aflate in posesia noastra arata ca in mandatul actual de primar al sectorului 1, care se va incheia in iunie acest an, Chiliman a mai emis si alte autorizatii de construire in zona verde situata in buza Lacului Floreasca si vis-a-vis de Parcul Bordei.
Astfel, in anul 2004, la putina vreme dupa preluarea actualului sau mandat de primar al sectorului 1, mai precis in data de 17 iunie 2004, Chiliman a semnat autorizatia de construire nr. 475/48M (facsimil 2), prin care a permis executarea unui club de fitness la doar 16 metri de marginea Lacului Floreasca.
In plus, un an mai tarziu dupa ce s-a instalat in fotoliul de primar, mai precis in 14 aprilie 2005, Chiliman a gasit de cuviinta sa semneze si autorizatia de construire 273/28M (facsimil 3) pentru inca un club de fitness situat (culmea!) in imediata apropiere a primului, adica tot la numai 16 metri de marginea Lacului Floreasca. Asta da grija pentru sanatatea populatiei!
Chiliman intreaba, Chiliman raspunde

Oamenii care vin de-o viata pe malul lacului au criticat in zadar modul in care Andrei Chiliman a permis distrugerea spatiului verde din sectorul 1 in favoarea unor grupuri de interese. Bucurestenii spun ca acum cativa ani zona Lacului Floreasca era o splendoare, insa acum spatiul verde este distrus din cauza constructiilor amplasate uneori chiar pe domeniul public din apropierea lacului. Unul dintre ofurile oamenilor este acela ca imobilele aparute in zona respectiva nu au canalizare, mizeria revarsandu-se in Lacul Floreasca.
„E pacat ca nu s-a putut materializa proiectul de ecologizare a lacurilor din cauza unor astfel de interese (n.r. – imobiliare). In felul asta Bucurestiul a pierdut 13.000.000 de euro care veneau gratis. Cine este acum responsabil?”, se intreba retoric Andrei Chiliman, in 2006, atunci cand demara campania de demolare a constructiilor ilegale ridicate in zonele verzi din apropierea Lacului Floreasca. La doi ani de la aceasta declaratie, raspunsul la intrebare a fost dat de catre Andrei Chiliman, care a semnat – fara nicio greata – autorizatii de construire a unor imobile in zonele verzi ale sectorului pe care (inca!) il mai pastoreste.

Reclama explicita pentru Romprest

Conform declaratiilor oamenilor din staff-ul de campanie al lui Andrei Chiliman, brosura „Capitala Capitalei”, utilizata de acesta in actuala campanie electorala, nu a fost tiparita din bani publici, ci din resursele financiare private de care dispune primarul liberal. Resurse care provin, cel mai probabil, din cotizatii de partid, sponsorizari, donatii, resurse proprii etc. Mai mult, oamenii liberalului s-au simtit obligati sa precizeze ca brosura respectiva nu a fost sustinuta financiar de catre niciuna dintre companiile cu care Primaria Sectorului 1 are incheiate contracte si nici de catre persoane care se afla in spatele respectivelor entitati.
Cu toate acestea, Andrei Chiliman s-a simtit dator sa includa in respectiva lucrare o reclama „micuta” pentru compania Romprest, care a incheiat cu Primaria Sectorului 1 un controversat contract de salubrizare. Desi rolul respectivului element grafic in care este mentionat numele Romprest este evident unul advertorial, cei din staff-ul lui Andrei Chiliman au tinut sa declare ca nici vorba de un asemenea lucru, ei sustinand ca includerea numelui respectivei companii (n.r. – mosita de Florian Walter (Busca) si ocrotita in guvernarea PSD de ex-ministrul Miron Mitrea, iar din 2004 preluata sub aripa ocrotitoare de tandemul Ludovic Orban – Andrei Chiliman) s-ar datora exclusiv faptului ca aceasta are demarat impreuna cu Primaria Sectorului 1 un program de colectare lunara a deseurilor electrocasnice. Culmea, desi se doreste a fi un material advertorial pentru o campanie, reclama respectiva inclusa in brosura are scris „Primaria Sectorului 1” cu litere atat de mici, incat nici un tanc cu privirea extrem de agera nu poate sesiza decat numele companiei Romprest.

Politica de… mediu

Autodeclarat aparator al spatiilor verzi din Capitala si adept al „civilizatiei urbane de tip european”, Andrei Chiliman a gasit de cuviinta sa-si amplaseze un banner electoral chiar pe spatiul verde din fata Teatrului National. Asta da politica de mediu!

Sursa: Curentul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente