In timp ce Statele Unite au ajuns la 10 gigawati de capacitate totala, generata de panouri solare, instalate vara trecuta, si trebuiau sa incheie anul 2013 cu indicii un pic mai mari (cifrele oficiale nu au fost inca publicate), China a fost de asemenea foarte productiva pe frontul solar in 2013.
Potrivit diverselor surse, China a instalat intre 9,5 si 12 gigawati de panouri solare in ultimul an (nu este cifra totala). Aceasta crestere este mai mare decat in orice alta tara in decursul anului si este de asemenea un volum de crestere ce depaseste toti anii precedenti in China! E intr-adevar foarte important si acesta este doar inceputul: tara se asteapta sa instaleze 14 gigawati in 2014.
Acest lucru contrasteaza puternic cu tarile care o lunga perioada au fost asociate de energia solara, cum ar fi Germania. In 2013 ea a reusit sa creasca puterea solara doar cu 3,3 gigawati. Nu-i rau, dar nu este suficient pentru a ocupa o pozitie de lider in industria solara globala.
Indicatorii Chinei sunt un bun motiv pentru a recunoaste ca previziunile nu sunt intotdeauna de incredere. In 2010 China a stabilit un obiectiv de a produce 5 GW de capacitate solara pana in 2015 …
Unul dintre motivele pentru care energia solara este in crestere rapida este valoarea ei in continua scadere, ceea ce o face mult mai accesibila decat chiar si cu cativa ani in urma, si pe o scara globala mai ieftina decat cu cateva decenii in urma.
In prezent China este liderul mondial in emisiile atmosferice de dioxid de carbon, de aceea autoritatile chineze dezvolta energia solara. China, de asemenea, sufera de o lipsa de energie si este nevoita sa caute surse suplimentare. In primul rand, este vorba de import.
Conform previziunilor autoritatilor chineze, in anul 2015 se va importa 61 la suta din petrolul consumat in tara. Acum cifra este de aproximativ 56 la suta. Anul trecut China a devenit cel mai mare importator de petrol din lume.
In Rusia posibilitatile de dezvoltare a industriei solare sunt estimate la 2 GW pana in 2020. Conform EPIA, in prezent liderul in constructia centralelor solare este Ucraina care a crescut in 2012 capacitatea energiei solare la 321 MW.