China avertizeaza Coreea de Nord: Opriti testele nucleare sau luam masuri

China avertizeaza Coreea de Nord: Opriti testele nucleare sau luam masuri

Surse citate de Reuters, care au avut acces la discutiile secrete dintre cele doua tari, sustin ca oficialii chinezi le-au cerut nord-coreenilor sa renunte la planurile pentru cel de-al treilea test nuclear.

Coreea de Nord aproape a terminat pregatirile pentru cel de-al treilea test nuclear, eveniment care, daca va avea loc, va izola si mai mult tara de restul lumii.

China este nemultumita si a cerut Coreei de Nord sa renunte la testul nuclear pe care aveau de gand sa il faca in apropiere de Muntii Changbai”, a declarat una din surse.

China se teme de posibile scurgeri de radiatii, care ar afecta grav mediul inconjurator, dupa ce primele doua teste au cauzat mai multe astfel de probleme.

Daca un al treilea test va avea loc, impactul asupra partii de nord-est a Chinei va fi devastator”, a mai precizat o sursa.

Oficialii nord-coreeni nu sunt hotarati daca vor continua testele nucleare sau vor da curs cererii Chinei, singura tara pe care o mai pot considera prietena.

Jin Canrong, profesor al Scolii Internationale de Studii, din cadrul Universitatii Renmin din Beijing, a afirmat ca nu vor fi luate masuri diplomatice, ci doar economice.

Daca negocierile secrete dintre cele doua tari nu vor ajunge la niciun rezultat, atunci ajutorul financiar pe care China i-l acorda Coreei de Nord va fi taiat. De asemenea, ar putea fi redus importul de resurse minerale si de produse locale speciale”, a precizat Jin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *