Cianura de la domnul presedinte

De Ziua Rosiei Montane, baimarenii au discutat despre consecintele folosirii cianurii in minerit
Cianura de la domnul presedinte

Acces la bogatiile lumii are doar o mana de oameni. Care, pentru a-si proteja modul de viata, sunt in stare sa-si ucida semenii.

Din mijlocul singurului loc salbatic din Europa, plutind pe apele Deltei, marinarul priveste inca o data drept inainte si judeca stramb. Printre accesele de ras provocate de fusta unei blonde, presedintele Romaniei a anuntat ca sprijina atacul spre inima pamantului de la Rosia Montana. „Vedeti ca pretul aurului a crescut foarte mult, deci beneficiile ar fi foarte mari. Ce tara sta cu averea ingropata in pamant fara sa o puna in valoare?”. Si participa fara nicio jena la marea minciuna a starii de bine. Ca o bogatie aflata in adancurile unui munte va aduce bunastare unui popor intreg. Iar acum, cand cei mai multi dintre noi avem senzatia ca va veni sfarsitul lumii, odata cu marea criza, o astfel de promisiune este inghitita cu bucurie, ca o izbavire, cu zambetul tamp pe fata.

In urma cu ceva zeci de ani, Israelul, tara aflata in plin desert, si-a pironit ochii in apa Iordanului. Si si-a spus: „Cum sa stam noi cu o asemenea bogatie sub nas si sa nu profitam?”. Au construit mii de ferme. Au umplut pietele si supermarketurile lumii cu legume si fructe. Fiecare dintre acestea continea o picatura din apa raului. Acum, Iordanul, la varsare, e doar o prelingere de apa. Iar Marea Moarta scade cu un metru in fiecare an. Borneo este a treia insula ca marime din lume. Cu doua decenii in urma, aici era una dintre cele mai frumoase si mari paduri primare. Acum, tara este acoperita de palmieri. Uleiul din acest copac satisface cererea tot mai mare de hrana, dar merge si in milioanele de tone de cosmetice, detergenti si combustibil alternativ. Alte tari au taiat tot si au pus eucalipt. Pentru hartie. In Haiti, numita odata „Perla din Caraibe”, mai exista doar 2% din paduri. Pamantul a fost rascolit pentru carbune. La urma urmei, „era o prostie sa nu folosesti resursele, daca le ai”, nu-i asa? In Madagascar, peisajul este si mai tragic. Pamantul are rani adanci, urate. Tot solul a ajuns in Ocean. Nigeria este cel mai mare exportator de petrol din Africa. Are si ea ceva sub sol pe care s-a gandit sa foloseasca. Petrolul. Si totusi, 70% din populatie traieste sub pragul saraciei. Imaginea rafinariei ultramoderne, inconjurata de milioane de locuinte din carton, spune mai mult decat toate cuvintele din lume. Da, bogatiile sunt sau au fost acolo. Dar acces la ele are doar o mana de oameni. Care, pentru a-si proteja modul de viata, sunt in stare sa-si ucida semenii si pamantul pe care calca. La urma urmei, traiesc doar 70 de ani. Ce conteaza ce va fi dupa ei?

Acum ceva ani, cativa pamanteni au ascultat de un fals profet ce propavaduia sfarsitul lumii. Si au vandut tot. Cu buzunarele pline de galbeni, au urcat pe varful unui munte sa astepte Marele Final. Care, din fericire, nu a mai venit. Atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *